Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

1 op de 7 inwoners van Nederland is laaggeletterd

'Zwakke lezer heeft leeskilometers nodig'

Keurmerk Makkelijk Lezen

Terwijl uitgeverij Eenvoudig Communiceren haar nieuwste makkelijk te lezen boek - Een soldaat in huis van Marian Hoefnagel - presenteerde, maakte de Algemene Rekenkamer schokkende nieuwe feiten bekend. Het blijkt dat het aantal laaggeletterden in Nederland anno 2016 veel hoger ligt dan eerder geschat. Het zijn niet 1,3 miljoen Nederlanders die moeite hebben met taal, rekenen of ICT-vaardigheden, maar bijna twee keer zoveel: 2,5 miljoen mensen! Een op de zeven inwoners van Nederland is laaggeletterd.

Kilometers

De huidige aanpak van laaggeletterdheid is niet voldoende, oordeelt de Rekenkamer. En meteen klinkt weer de roep om meer geld voor onderwijs. Terwijl de minister zegt: ‘De problematiek is weerbarstig’. In de praktijk blijkt namelijk: meer onderwijs leidt niet tot een afname van het aantal laaggeletterden.

Maar wat is dan wél een effectieve aanpak van laaggeletterdheid? Leeskilometers maken! Spannende, leuke boeken lezen op je eigen niveau. En dat is precies waar uitgeverij Eenvoudig Communiceren zich al ruim twintig jaar voor inzet.

Lezen met plezier
Boeken Eenvoudig Communiceren maakt toegankelijke fictie voor zwakke lezers. Vanuit de overtuiging dat alleen wie met plezier leest, een lezer wordt. En het is voor zowel maatschappelijk succes als voor persoonlijk welzijn beter om een lezer te zijn. Lezers zijn succesvoller en gelukkiger dan niet-lezers.
Bovendien wijst onderzoek uit: jongeren die lezen in hun vrije tijd scoren hoger bij alle taal- en leestesten. Woordenschat, technisch lezen en spelling worden sterker beïnvloed door vrijetijdlezen dan door lezen op school.

Moedig hen aan!
Het lezen van boeken heeft een positief effect op de woordenschat, het leesbegrip en de technische leesvaardigheid. En bij zwakke lezers is dat het sterkst. Moedig hen dus aan om zelfstandig te lezen in hun vrije tijd. En help hen bij het vinden van aansprekende boeken op hun eigen niveau. Precies wat wij als Eenvoudig Communiceren doen. Leeskilometers maken, dáár zou in geïnvesteerd moeten worden. Alleen zo kun je laaggeletterdheid écht tegengaan.

Interview?
Ralf BeekveldtVoor een interview met directeur-uitgever Ralf Beekveldt kunt u contact opnemen met de afdeling marketing en communicatie: Marianne Verhallen, e-mail: m.verhallen@eenvoudigcommuniceren.nl, telefoon: 020 520 60 70.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws