Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Aandacht voor digitale geletterdheid en mediawijsheid cruciaal

Het internet en ikVan jongeren wordt vaak gedacht dat ze mediawijs en digitaal vaardig zijn, omdat ze opgroeien in een digitale wereld en actief zijn op social media. Dit is een misverstand. Jongeren blijken vaak nog onvoldoende bewust van de risico’s van internet. Bovendien beschikt een minderheid over voldoende informatievaardigheden om goed gebruik te maken van technologie. Dat blijkt uit recent onderzoek dat Mediawijzer.net heeft laten uitvoeren door onderzoeksinstituut KBA. Mediawijs word je niet vanzelf en daarom verdient mediawijsheid meer aandacht, zowel in het onderwijs als thuis.

Klik & TikDigitale kloof steeds groter
Hoger opgeleiden weten vaak strategisch gebruik te maken van nieuwe (media)technologie. Denk aan het verkrijgen van relevante informatie, het onderhouden van sociale netwerken en het vinden van een baan of studie. Zij bouwen een steeds grotere voorsprong op ten opzichte van laagopgeleide jongeren, ouderen en mensen met een migratieachtergrond. De digitale kloof wordt alsmaar groter.

Mediawijsheid
Lessen mediawijsheid in het primair en voortgezet onderwijs verdienen structurele aandacht. Dit is van belang om jongeren bewust te maken van de risico’s, zoals pesten, smartphoneverslaving en het verspreiden van beschadigende filmpjes, maar ook om goed burgerschap te stimuleren om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. Essentieel is ook om de kansen en mogelijkheden die sociale media bieden, te belichten. Hoe vind je de juiste informatie, hoe regel je bankzaken, hoe herken je nepnieuws, enzovoort.

Mijn loverboyOnderwijs en thuis
De voortschrijdende technologie speelt een steeds grotere rol in het leerproces en de leerstrategieën. Hoe houd je laaggeletterden hierbij aangehaakt? Voor het slim en strategisch inzetten van sociale media ontbreekt vaak de juiste houding. Onderwijs kan hier een belangrijke rol spelen. Op www.mbomediawijs.nl staan leuke lesideeën om mediawijsheid in je vaklessen in te bedden. Ook het thuisfront is nodig. Ouders en opvoeders dienen het gesprek aan te gaan met hun kinderen. Erover lezen – in de klas of thuis – in de vorm van een spannende verhaal kan stimuleren het gesprek erover aan te gaan. 

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws