We kunnen er niet omheen dat we in een digitale wereld leven. Absoluut geen zin om te koken of de boodschappen te doen?  Dan bestel je toch een maaltijd via een bezorgdienst.  Of heb je al weken koopdrang? Met alle online winkels kun je dag en nacht de nieuwste trends shoppen. En ben je dan eens in een fysieke winkel, maar wel je pinpas vergeten? Gelukkig kan je tegenwoordig ook met je mobiel betalen. Digitalisering is niet weg te denken in 2022. Het thema van de landelijke Week van het Geld is dit jaar daarom ‘van doekoe tot digi’.

De week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Deze week is in het leven geroepen om jongeren voor te bereiden op financiële zelfredzaamheid in de toekomst. Een heel goed initiatief wat ons platbetreft! Er zijn natuurlijk veel mooie kanten aan zelf je bankzaken regelen, maar er schuilen ook gevaren. Jezelf in de schulden werken kan makkelijk wanneer je binnen enkele secondes alweer een nieuwe online bestelling hebt geplaatst. Wist je dat er 1,4 miljoen huishoudens in Nederland zijn met problematische schulden? En dat laaggeletterdheid en schuldenproblematiek vaak samen gaan? Uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft diverse uitgaven in makkelijke taal over omgaan met geld en het regelen van geldzaken. Voorkomen van schulden is immers beter dan genezen!

Zo zijn er in de serie Mijn leven – zelf denken, zelf doen twee uitgaven die handvatten bieden om uit de schulden te blijven: Ik doe mijn administratie en Ik regel mijn geldzaken. Na het lezen van Ik doe mijn administratie weet je wat je nodig hebt om je administratie te doen. Je weet hoe je jouw administratie kunt bewaren. En hoe je ervoor zorgt dat je administratie netjes blijft. Zo heb je altijd een overzicht van je post en je geldzaken. En in Ik regel mijn geldzaken leer je hoe beter met geld kunt omgaan. Dan heb je in de toekomst minder kans op schulden. In dit handige boek lees je hoe je overzicht houdt over je geldzaken. Rekeningen betalen, sparen, plannen maken voor de toekomst... het komt allemaal aan de orde.

In de schulden raken, dat kan iedereen overkomen. Belangrijk advies als dit gebeurt: Praat over je schulden en zoek hulp! Dit lees je in Over schulden gesproken, een bundel interviews met mensen die openhartig vertellen over hun schulden, met voorwoord van onderzoeker Nadja Jungmann.

En in ons aanbod van boeken in makkelijke taal hebben we ook verhalen die gaan over geld en budget: Klem gaat over het koppel Katja en Udo. Ze zijn dolverliefd en gaan enthousiast samenwonen. Al snel blijkt dat het leven te duur is en op hun werk gaat het niet goed. Ze zitten al snel klem door schulden.