Elk jaar kijken we er weer naar uit: De Week van Lezen en Schrijven. Dit jaar start hij op 8 september en staat zoals altijd in het teken van de bestrijding van laaggeletterdheid. Maar in het bijzonder is er nu ook aandacht voor het voorkomen van het overdragen van laaggeletterdheid van ouder op kind.

Tijdens deze week geeft Stichting Lezen en Schrijven verschillende online kennissessies over de aanpak van laaggeletterdheid voor verschillende doelgroepen aan. Hieronder vallen:

  • Vrijwilligers
  • Startende beleidsambtenaren onderwijs, vve en jeugdbeleid
  • Wethouders, politici en beleidsadviseurs
  • Beleidsambtenaren en adviseurs Sociaal Domein
  • Beleidsadviseurs en bestuurders

Zo is er elke dag wel voor iemand een kennissessie om informatie en inspiratie uit te halen.  

Wat doet Eenvoudig Communiceren?

De Week van Lezen en Schrijven vieren we bij Eenvoudig Communiceren met een nieuw boek: Gormah Dade – het verhaal van een vechter. Dit boek kwam in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en de Nationale Postcodeloterij tot stand. En jij kunt het winnen!

Je leest over Gormah uit Liberia, Afrika. In haar thuisland is oorlog en Gormah heeft daar heel veel nare dingen gezien en meegemaakt. Daarom besluit ze te verhuizen naar Nederland. Maar ook daar is het leven niet altijd makkelijk. Gormah kent de cultuur niet en spreekt de taal niet. Omdat ze niet kan lezen en schrijven, raakt ze zelfs in de schulden. Ze moet hard werken om haar schuld af te betalen. In het begin heeft ze weinig geld; zo weinig dat haar kinderen soms zonder brood naar school gaan. Maar ze besluit om Nederlands te leren lezen en schrijven. Zo komt ze van haar schuld af en kan zoiets nooit meer gebeuren.

Tegenwoordig is Gormah een voorbeeld voor anderen. Ze kan lezen en schrijven en is Taalambassadeur voor Stichting Lezen en Schrijven. Met haar verhaal inspireert Gormah veel nieuwkomers en anderstaligen om ook een nieuwe taal te leren. Op 7 september schuift ze zelfs aan bij Koffietijd met haar docent Wine Baljet, met wie ze het boek samen schreef.

Persboekpresentatie in Almere met Anita Witzier
Op donderdag 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, brengen uitgeverij Eenvoudig Communiceren en Stichting Lezen en Schrijven Gormah Dade – verhaal van een vechter uit. Deze dag is bedoeld voor de pers en wordt gepresenteerd door Anita Witzier (ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven). Ook Ralf Beekveldt (directeur uitgeverij Eenvoudig Communiceren) en Geke van Velzen (directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven) zullen een korte presentatie geven deze dag.

⭐⭐⭐ Winactie! ⭐⭐⭐
We zijn ontzettend blij dat wij samen met Stichting Lezen en Schrijven dit boek mogen uitgeven. En we willen graag iemand anders inspireren met dit boek door middel van een winactie. Wil jij Gormah Dade; het verhaal van een vechter winnen? Ga dan snel naar onze Facebook of Instagram. Daar lees je er alles over!