Één van onze bestselllers is bij uitstek Mijn naam is Anne. Dit zijn de dagboekbrieven van Anne Frank, speciaal voor kinderen die lezen lastig vinden. Iedereen kan wat leren uit het verhaal van Anne Frank. Dat toont aan waarom Mijn naam is Anne zo populair is; zowel thuis als in het onderwijs.

Excusie Joods Appingedam

Iemand die ervoor gezorgd heeft dat Mijn naam is Anne bij haar school op de kaart werd gezet, is bibliothecaris Barbara van Hofslot. In januari kocht ze het boek voor de hele onderbouw van het VMBO Theda Mansholtcollege. Ze noemde het een waagstuk, omdat het tijd kost een project van de grond te krijgen. ‘Maar uiteindelijk heeft Mijn naam is Anne op een goede manier aanknopingspunten gegeven. De docenten van de vakgroep Nederlands hebben hierin de doorslaggevende rol gespeeld.’

Barbara introduceerde het boek aan de 9 klassen van de onderbouw. Zij lazen het boek en gingen zelfs naar de bioscoop om de film ‘Mijn beste vriendin Anne’ te zien. Dat is dan ook een goede tip voor eenieder die Nederlands leert: kijk de film naast het lezen van het boek! De combinatie van beeld en tekst zorgen ervoor dat je een tekst goed en vaak zelfs beter onthoudt.

De derde klas van Theda Mansholtcollege las wel het originele dagboek van Anne Frank. Zij hebben een excursie gemaakt naar het oud-joodse Appingedam: de synagoge, de Joodse begraafplaats en het metaheerhuisje. Ze gingen ook langs de struikelstenen van het stadje.

Verder maakten een aantal klassen gedichten over "vrijheid". Die zullen voorgelezen worden op de poëzieavond in het kerkje van Solwerd op 10 juni. En leerlingen uit sommige klassen schreven zelf brieven aan Anne Frank. Mijn naam is Anne werd zo goed ontvangen dat één docent het boekje graag wilde voor haar nichtje in groep 6, maar óók voor haar eigen moeder. ‘In die familie lazen dus 3 generaties Mijn naam is Anne. Voor de kinderen is het leesbaar en voor de volwassenen is het fijn om het in korte tijd te kunnen lezen’, aldus Barbara. ‘We hebben er hard voor gewerkt, maar het boek Mijn naam is Anne is goed tot zijn recht gekomen op onze school.’

Wil je meer informatie over Mijn naam is Anne of ben je zo benieuwd geworden dat je het boek zelf wilt lezen? Klik dan hier!