In februari 2021 lanceert Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Project Meeleesboek. Een online leesclub voor aarzelende lezers waar je een boek van je scherm leest terwijl de tekst wordt voorgelezen. ‘Wij willen lezen leuker en toegankelijker maken. Juist voor mensen die lezen lastig vinden’, aldus Dorien Beekveldt, initiatiefnemer van het project.

Wat is een meeleesboek?
Het woord zegt het eigenlijk al: een boek dat je van je scherm kunt meelezen terwijl de tekst wordt voorgelezen. Het is een audiovisuele media cross-over, waarin tekst, beeld, video en geluid samenkomen om het boek zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen en/of met de Nederlandse taal.

Met een meeleesboek ontwikkelen beginnende lezers hun leesvaardigheid en hun woordenschat. Daardoor neemt het leestempo toe, wat weer goed helpt om de tekst niet alleen te lezen maar ook echt te begríjpen. Dat doet wonderen voor het zelfvertrouwen. Daarmee wordt lezen leuker en dat stimuleert weer om een naar een volgend boek te grijpen!

Waarom Project Meeleesboek?
Wij maken al 25 jaar makkelijke boeken voor mensen die moeite hebben met lezen. Als je beter wilt leren lezen, is het goed om veel voorgelezen te worden. Oók als je volwassen bent. Daarom zijn er veel meeleesclubs voor volwassenen in bibliotheken en taalhuizen. Maar door corona gaan veel van die leesclubs nu niet door. Dat is erg jammer, want voorgelezen worden terwijl je zelf meeleest is juist zo goed. Daarom zijn we het online Project Meeleesboek begonnen. Cursisten kunnen er individueel en in hun eigen tijd mee aan de slag. Ook is het mogelijk om met de content op meeleesboek.nl zelf een online leesclub te organiseren.

Zelf online voorlezen
Project Meeleesboek is ook een antwoord op de vele verzoeken die wij ontvingen van docenten en vrijwilligers om ons materiaal te gebruiken om zelf online voor te lezen. Iedereen die dat wil kan vanaf februari 2021 terecht op meeleesboek.nl

Interesse?
Je kunt nu gratis met een proefperiode meedoen. Stuur een mail naar abonnementen@eenvoudigcommuniceren.nl met in het onderwerp Meeleesboek.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook