Deze maand is de twaalfde editie van De Weddenschap van start gegaan. De Weddenschap is een project waarin leerlingen en studenten gedurende zes maanden met een leescoach aan de slag gaan. De leescoach mogen ze zelf kiezen. Dit jaar kunnen ze kiezen uit zangeres Dorentina, zangeres Shirma Rouse en acteur en theatermaker Phi Nguyen. Van de leescoach krijgen de leerlingen en studenten tips om lezen te stimuleren.

In De Weddenschap ligt de focus op de lezer en diens belevingswereld. Het maakt niet uit welk boek je leest, het is belangrijk dat je leest en een positieve leeservaring opdoet. Zo komt een lezer namelijk in een positieve leesspiraal terecht, waarin een hij of zij gemotiveerd raakt en steeds beter wordt in lezen. Maar om een positieve leeservaring op te doen, moet je een boek vinden dat bij je past en dat aansluit op je belevingswereld. Daarom zijn de tips van de leescoaches en van de leesambassadeurs erg belangrijk.

Dit jaar is het boek Erebos van Ursula Poznanski (in makkelijke taal) een van de boekentips van leescoach Dorentina. En dat boek leest Dorentina niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Duits, uitgegeven door onze Duitse uitgeverij Spaß am Lesen Verlag. In onderstaande video maak je kennis met de leescoaches en met de boeken die ze gekozen hebben. Vanaf 3:00 heeft Dorentina het over Erebos.


Fotocredits: Ursula Fotografie, Stichting Lezen, De Weddenschap