25 jaar Praktijkonderwijs! Wat een mijlpaal. Een kwart eeuw vernieuwend onderwijs, dat ooit begon als een noviteit en is uitgegroeid tot een volwaardige tak van onderwijs. Een tak van onderwijs die de leerling echt centraal stelt.

Al bijna 25 jaar zijn wij een van de belangrijke leermiddelpartners van dat onderwijs. We hebben er bijvoorbeeld de PrO-krant voor, de makkelijke krant die we speciaal maken voor het praktijkonderwijs, met een mix van nieuws, interviews en thema-artikelen die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de lessen Burgerschap. En het primaire doel van de krant is natuurlijk de leesbevordering.

Als partner waren we er al vroeg bij. Het Praktijkonderwijs bestond amper een paar jaar en een commissie was bezig met het het optuigen van het onderwijs met een passend aanbod van leermaterialen. Met een creatieve blik bekeek men wat er zoal in de markt was. In die tijd bestonden we als uitgeverij zelf pas een paar jaar en hadden we nog maar één krant, de Okee-krant. Het bracht een van de drijvende krachten achter de educatieve commissie van dit kersverse Praktijkonderwijs, de helaas inmiddels overleden Hanneke te Braake van de KPC groep in Den Bosch, op een lumineus idee. Was het mogelijk om een variant op die Okee-krant te maken, met een focus op de nieuwe leerdoelen van dat Praktijkonderwijs?

Dat lukte, het concept werkte en veel scholen omarmden de krant snel. Binnen een mum van tijd waren er meer dan 20 duizend gebruikers. Hanneke ter Braake lobbyde actief en zo werd de krant al snel een vast onderdeel van het leerprogramma van veel scholen. En dat is nog altijd het geval, niet alleen de papieren krant, maar ook de digitale weekvariant.

Leesplezier genereren als basis voor leesontwikkeling. Dat was en is nog altijd ons doel bij de vele boekenseries die we sindsdien hebben ontwikkeld voor het Praktijkonderwijs. Series als de Reality Reeks, of Literatuur voor Beginners, of BoekenBoeien - ze zijn allemaal door veel enthousiaste leerkrachten effectief ingezet om het lezen bij hun leerlingen een zetje te geven. Zonder de gedrevenheid van die vele leerkrachten waren we niet zover gekomen in deze unieke tak van onderwijs, en daar zijn we dankbaar voor. Daarom blijven we het Praktijkonderwijs een warm hart toedragen. Op naar de volgende 25 jaar!