Geen thema dat zo vaak aanwezig is in de literatuur als ‘de liefde’. Loopt u eens een boekhandel in, trek willekeurig wat boeken uit de kast en leest u de achterflap. Grote kans dat u het woord liefde aantreft. Niets trekt ons mensen zo aan als dat thema van de onderlinge aantrekkingskracht. Als we dertien zijn interesseert het ons mateloos, als we negentig zijn ook. Alle leeftijden, alle culturen, alle gezindten - niemand die de liefde koud laat.

Onze beroemdste wereldliteratuur gaat over liefdesrelaties. Romeo en Julia, Tristan en Isolde, Madame de Bovary, De Woeste Hoogte… En was ook niet de eerste zin die we ooit als geschreven Nederlands ontcijferden een liefdeskreet: Hebban olla vogala…

Geen wonder dat ook in ons boekenfonds ‘de liefde’ regelmatig het thema is. Wat dat betreft zijn we als elke uitgeverij. Onze lezers mogen misschien niet altijd tot de categorie boekenliefhebbers behoren en dikwijls ook niet zo makkelijk een boek openslaan, maar in hun interesses en belangstellingssfeer zijn ze niet anders dan wie dan ook. Dus ook zij vinden het spannend om over de liefde te lezen.

Deze Valentijnsdag benutten we om de belangrijkste en leukste titels die bij ons over de liefde gaan, nog eens in het zonnetje te kunnen zetten. We hebben een palet van boeken samengesteld dat u verder in onze nieuwsbrief kunt bewonderen. Daar zitten eeuwige klassiekers als bovengenoemde boeken (Romeo en Julia, Tristan en Isolde, De Woeste Hoogte) bij, maar ook betrekkelijk nieuwe literatuur, zoals Het Rosie Effect, Hou van me en De Belofte, van onze eigen auteurs Marian Hoefnagel en Evy Danckers.

Tja, Valentijnsdag. In grote delen van Spanje is het de gewoonte op hun dag van de liefde (La Dia de Sant Jordi, 23 april) om je (misschien nog onbekende) geliefde een boek te geven. Geen bloemen dus, of een geheimzinnig kaartje, maar een boek. De gedachte erachter: een boek is een persoonlijk cadeau. Het geeft aan dat je belangstelling hebt voor de ander, zonder dat het meteen een schreeuwende liefdesverklaring wordt (zoals een bos rode rozen). Door de keuze van de titel laat je daarbij zien dat je de moeite hebt genomen om je partner in te schatten en ‘aan te voelen’. Bovendien kom je er meteen als belezen door over.

Mij lijkt dat een prima toekomstige invulling van Valentijnsdag. Geef je geliefde een boek. Breng ik u op een idee?