Wist u dat uitgeverij Eenvoudig Communcieren ook internationaal actief is? Zo hebben we uitgeverij Lezen voor Iedereen in België, uitgeverij ReadZoneBooks in Engeland en uitgeverij Lectura Para Todos in Spanje. In Duitsland hebben we uitgeverij Spaß am Lesen Verlag. Deze uitgeverij bestaat sinds 2009 en was toen de eerste die in Duitsland boeken publiceerde die toegankelijk zijn voor mensen met een lager leesniveau.

Net als Eenvoudig Communiceren schrijft en hertaalt Spaß am Lesen Verlag boeken in makkelijke taal om leesplezier en leesvaardigheid van laaggeletterden te bevorderen. Per jaar geeft de Duitse uitgeverij dertig tot veertig toegankelijke boeken uit. Deze boeken kunnen ook goed gebruikt worden in lessen Duits op Nederlandse middelbare scholen.

Bijvoorbeeld het boek Tschick, dat gaat over twee jongens, Maik en Tschick, die ondanks hun verschillende achtergronden bevriend raken. Uit verveling besluiten ze weg te lopen en rijden ze met een gestolen auto door Duitsland naar Walachije, waar de opa van Tschick woont. Onderweg maken ze veel mee en ontmoeten ze bijzondere mensen. Uitgeverij Spaß am Lesen Verlag heeft dit boek van Wolfgang Herrndorf hertaald naar makkelijke taal en heeft er lesmateriaal bij gemaakt, waardoor het zeer geschikt om te gebruiken in het schoolvak Duits.

Vandaag (vrijdag 21 oktober) is onze directeur, Ralf Beekveldt, te horen op de Westdeutscher Rundfunk (WDR) om te praten over het belangrijke werk dat Spaß am Lesen Verlag doet in Duitsland. Ook bij onze oosterburen is laaggeletterdheid namelijk een groot probleem. 6,2 miljoen mensen in Duitsland hebben moeite met lezen en schrijven. Spaß am Lesen Verlag was de eerste uitgeverij in Duitsland die boeken uitbracht voor deze doelgroep en nog altijd wordt er hard gewerkt aan het bevorderen van leesplezier en leesvaardigheid onder moeilijke lezers.