Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kan het bijhouden van het nieuws een uitdaging zijn. Hoe blijf je up to date van wat er in de wereld gebeurt wanneer het je veel moeite kost om het nieuws te begrijpen? Terwijl het zo belangrijk is om op de hoogte blijven en niet vervreemd van de samenleving te raken. Niet alleen voor je algemene kennis, maar ook om actief deel uit te kunnen maken van de maatschappij. Als oplossing voor mensen die het bijhouden van nieuws lastig vinden, schrijven wij al jaren kranten in begrijpelijke taal: de maandelijkse Start!-krant, de Werkze krant, de Okee-krant en de PrO-krant.

Gelukkig zien ook andere organisaties in Nederland steeds meer het belang van toegankelijk nieuws in. Zo is NOS onlangs gestart met een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Ontzettend goed! Want het zien en horen van nieuws draagt enorm bij aan je tekstbegrip. Wanneer je woorden op meerdere manieren aangeboden krijgt, onthoud en begrijp je ze uiteindelijk beter. Op deze manier versterkt het één (nieuws horen) het ander (nieuws lezen).

Het Journaal duurt 10 minuten en legt drie onderwerpen uit. Elke week om 17:00 te zien op https://nieuwsvandeweek.nos.nl/.

Vergelijkbaar met dit Journaal is onze digitale Start!-weekkrant. Hiermee ben je elke week op de hoogte van drie belangrijke gebeurtenissen van die week. In toegankelijk Nederlands en met lesmateriaal!