Op 8 september, tijdens de aftrap van de Wereldafabetiseringsdag, presenteerde Gormah Dade (48) haar boek Gormah Dade - Het verhaal van een vechter. Het boek, dat Gormah samen met haar docent Wine Baljet schreef, gaat over het leven van Gormah. Eerst lees je over Liberia, waar ze opgroeit en heftige dingen ziet en meemaakt. Voor de liefde verhuist Gormah naar Nederland zonder dat ze de taal kan spreken, lezen of schrijven. In het begin redde Gormah zich geregeld door Engels te praten, maar al snel werd het een probleem dat ze de Nederlandse taal niet kon lezen en schrijven.

Nadat ze van haar man scheidt, komt Gormah namelijk in diepe schulden, omdat ze niet kan lezen en schrijven. Dan maakt ze een keuze: ze gooit het roer om en gaat Nederlands leren. Het helpt haar van haar schuld af te komen en een nieuw hoofdstuk van haar leven te beginnen. Nu is Gormah Taalambassadeur voor Stichting Lezen en Schrijven en vertelt ze in het hele land hoe belangrijk het is om naar school te gaan.

Gormah Dade - Het verhaal van een vechter door
Gormah Dade en Wine Baljet

In de media
Met het uitbrengen van haar boek op Wereldalfabetiseringsdag trapt ze de Week van Lezen en Schrijven af. En in een korte periode heeft het bijzondere verhaal van Gormah al veel aandacht van de media ontvangen. Zo was Gormah 7 september te zien bij Koffietijd en publiceerden Zorg+Welzijn en 50plusser op 8 september een artikel over Gormahs verhaal. Ook was Gormah te horen in de uitzending van Volgspot op Radio 5, waar ze vertelde over haar boek en het belang van de Nederlandse taal. En Stichting Lezen en Schrijven maakte een video over Gormah, waarin ze met acteur en presentator Kees Tol het gesprek aanging over laaggeletterdheid.

Interesse?
Er is dus met recht veel aandacht geweest voor Gormah en haar indrukwekkende verhaal van een vechter. Het boek is zo geschreven dat mensen van alle leesniveau het kunnen lezen. Ben je geïnteresseerd in Gormah’s verhaal? Voor jezelf of voor een vriend of kennis? Of misschien wel voor je klas of cursisten? Ga dan snel naar deze link.

Anita Witzier, Wine Baljet, Gormah Dade, Geke van Velzen en Ralf Beekveldt bij de boekpresentatie van
Gormah Dade - Het verhaal van een vechter.