Het is al bijna zomervakantie en dat betekent: genoeg tijd voor een goed boek! Want je hoeft niet op reis te gaan, om op een andere plek te zijn. Laat je meenemen in de werelden van deze verhalen, waar je ook bent. Of dat nou op de bank, in de tuin of op het balkon is.

1984

In 1984 lees je over leest Winston Smith. Hij woont in het land Oceania, in de stad Londen. Hier wordt iedereen in de gaten gehouden door Big Brother, die alles controleert via schermen. Winston is een overheidsfunctionaris en werkt bij het Ministerie van de Waarheid waar hij het verleden bewerkt voor de visie van de partij. Winston is tegen de Partij, maar toch werkt hij voor ze. Op zijn werk ontmoet hij Julia, die net als Winston tegen de Partij is. Ze ontmoeten elkaar in het geheim en hun relatie wordt hechter en intiemer naarmate ze een affaire beginnen. Winston denkt dat hij ook tegen de Partij is. Maar sinds zijn ontmoeting met O’Brien komt Winston steeds voor lastige keuzes te staan. Wat zal Big Brother daarvan vinden? Want vergeet niet: Big Brother kijkt altijd mee.

Hoe ik mijn vrijheid kocht; naar het beroemde verhaal van Olaudah Equiano

Obah en zijn zus Banita groeien 300 jaar geleden op, in een dorp in het Afrikaanse land Benin. Ze hebben een fijne jeugd, maar dan worden ze ontvoerd en verkocht aan slavenhandelaren. Ze krijgen ieder een andere eigenaar. Vanaf dat moment heeft Obah nog maar een doel: zijn zus Banita vinden. Maar hoe? Zolang hij het eigendom van een baas is, heeft hij geen vrijheid en kan hij niet op zoek gaan. Maar de liefde voor zijn zus is zijn drijfveer. Tijdens zijn tijd als tot slaaf gemaakte doet hij dan ook iets bijzonders: hij leert lezen en schrijven en koopt uiteindelijk zijn vrijheid terug. Lukt het hem dan toch om Banita te vinden?

Cocorico en andere korte verhalen

Het is heerlijk om zo nu en dan een kort verhaal te lezen. Zet je verstand op nul en laat je meenemen met een verhaal waarvan je dezelfde dag nog achter het einde komt. De perfecte manier om je even in een andere wereld te wanen. Deze bundel heeft het allemaal: spannende, mooie, ontroerende en grappige korte verhalen. En het zijn bijzondere verhalen. Over Erik die een dure armband vindt. Over de baby van Karen die opgesloten zat in de kindervang. En over de haan die ‘Cocorico!’ kraait.

Anne frank in het kort (in het Nederlands-Pools)

Ben jij Pools aan het leren? Of kan je al Pools en wil je je Nederlands verbeteren? Dat kan met Anne Frank in het Nederlands en het Pools. Dit boek is onderdeel van de serie Tweetalig: de ideale reeks wanneer je goed bent in een taal en een nieuwe taal wil leren. Dit boek gaat over Anne Frank. Hoe zag haar leven eruit? In deze editie lees je daarover in twee talen. Elke linkerbladzijde is geschreven in het Nederlands en elke rechterbladzijde heeft de vertaling in het Pools. Beide teksten zijn geschreven op A2 leesniveau.

Anne Frank wordt geboren in Duitsland in 1929. De Joodse familie Frank verhuist in 1933 naar Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog duiken ze onder in het ‘Achterhuis’. Daar schrijft Anne haar wereldberoemde dagboek.

Sprookjes van Grimm

De sprookjes van de Gebroeders Grimm; dat zijn die kinderverhalen toch? Nou, nee! Veel mensen weten niet dat de Sprookjes van Grimm eigenlijk voor volwassenen zijn. Ze zijn namelijk heel grimmig… Dat wil zeggen: duister, spannend en soms zelfs griezelig. De welbekende verhalen over Assepoester, Doornroosje en Sneeuwwitje zijn niet zo kindvriendelijk in het originele boek als de verhalen die we kennen van de kinderboeken en de tekenfilms. Het kan er soms bloederig aan toe gaan in de Sprookjes van Grimm. Daarom zijn dit de sprookjes voor volwassenen. Volwassenen die houden van spannende verhalen in toegankelijke taal. En natuurlijk zijn de Sprookjes van Grimm voor eenieder die houdt van een goede dosis nostalgie.

Serum

Maya en haar beste vriend Tim hebben samen een band opgericht: Serum. Dat betekent tegengif en is de naam van de band omdat Serum tegen racisme, seksisme en homofobie is. Alles lijkt de bandleden voor de wind te gaan en Maya kon niet blijer zijn. Serum behaalt namelijk grote successen en misschien krijgt de band zelfs een platencontract. Maar wanneer haar bandleden ermee willen stoppen en Tim wil verhuizen naar Amsterdam, lijkt de grond onder Maya’s voeten weg te vallen. Het ging net zo goed met de band. Waar gaat ze andere muzikanten vinden? En Serum is toch niet hetzelfde zonder Tim, met wie ze de band heeft opgericht? Krijgt ze de band nog bij elkaar of is dit het einde van haar droom?

The hate u give

We volgen de 16-jarige Starr. Ze woont in een arme zwarte wijk, maar gaat naar een rijke witte school. Op een avond wordt haar beste vriend Khalil doodgeschoten door een politieagent. De agent dacht dat Khalil een drugsdealer was. Maar Starr weet dat Khalil onschuldig en ongewapend was. De buurt steunt de agent. Zij gaan ervan uit dat Khalil een crimineel was omdat hij zwart was. Starr kent de waarheid, maar durft ze wel te zeggen wat er echt gebeurd is? Het zal haar in een moeilijke positie brengen. Ze wil graag bij haar klasgenoten van school horen. En tegelijk ook bij haar vrienden uit haar buurt. Alleen zijn dat verschillende culturen. Met verschillende normen, waarden, regels en ideeën over de politie. Wat moet ze doen?