Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Boeken duurder door BTW-verhoging

UitgeverijPer 1 januari 2019 is het lage BTW-tarief omhoog gegaan van 6% naar 9%. Boeken zijn daardoor duurder geworden. Eenvoudig Communiceren voert echter geen prijsverhoging door op haar lopende boekenseries. Zij wil de afnemers van haar boeken niet ontmoedigen in hun aanpak tegen laaggeletterdheid.

Aanpassing op Wet Vaste Boekenprijs
De verhoging van het lage BTW-tarief geldt voor onder meer boeken, voedingsmiddelen, restaurants en kappers. Dat betekent dat uitgevers en boekhandels 3% meer moeten afdragen aan de overheid en dat boekenkopers 3% meer moeten betalen. Dat zijn flinke bedragen. Horecaondernemers en kappers hebben hun verkoopprijzen direct verhoogd, zodat zij niet opdraaien voor dit verlies. In Nederland hebben boeken een vaste prijs en kunnen prijzen niet zomaar worden verhoogd. Het gevolg is: een vermindering van de waarde van de boeken met een vastgestelde prijs. Een aanpassing in de Wet op de Vaste Boekenprijs maakt mogelijk dat uitgevers de komende periode toch hun verkoopprijzen mogen verhogen. Eenvoudig Communiceren doet dit niet voor haar reeds bestaande boekenseries, maar betreurt de BTW-verhoging op boeken wel degelijk.

Ik regel mijn geldzakenSchaf de BTW op boeken af
Het belang van lezen wordt in ons land steeds breder gedragen. Het bewijs voor effectief leesonderwijs neemt alleen maar toe. Tegelijkertijd stijgt het percentage laaggeletterden in Nederland. Er gaat veel overheidsgeld naar de aanpak van ontlezing. Zo neemt de inzet van gesubsidieerde methodes om leesonderwijs te stimuleren toe. Deze BTW-verhoging op boeken raakt de relatief kleine groep van niet-gesubsidieerde leesbevorderaars, zoals Eenvoudig Communiceren en veel van onze afnemers. Onze boodschap aan de overheid is dan ook: schaf de BTW op boeken af! En steun alle partijen die actief bezig zijn met de aanpak van laaggeletterdheid.

Eenvoudig Communiceren verhoogt verkoopprijs lopende boekenseries niet!

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk Lezen
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook

 

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws