Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Digitalisering betalingsverkeer lastig voor laaggeletterden

Ik doe mijn administratieDe Nederlandse Bank (DNB) heeft haar zorgen geuit over het dalend gebruik van contant geld. Bij veel winkels, horecagelegenheden en bij steeds meer gemeenten geldt een ‘pin-only’-beleid. DNB vindt dat contant betalen ook mogelijk moet blijven. Veel mensen hebben moeite met pinnen. Denk aan ouderen, visueel gehandicapten en de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Het gevaar bestaat dat door digitalisering steeds meer laaggeletterden in de problemen komen. Van belang is hun financiële vaardigheden te vergroten. Eenvoudig Communiceren heeft hier diverse uitgaven voor ontwikkeld.

KlemGeld Hoe regel je bankzakenUitsluiting kwetsbare groepen voorkomen
Het pinbetalen is afgelopen jaren enorm gegroeid, mede door de contactloze bankpassen. De vele voordelen van het digitale betalen zijn duidelijk: veiliger en minder belastend voor het milieu. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waarin De Nederlandsche Bank (DNB), de detailhandel en horeca zijn vertegenwoordigd, vinden het belangrijk voor de maatschappij dat contant geld blijft bestaan als betaalmiddel. Dit, om uitsluiting van kwetsbare groepen te voorkomen. Zo moeten in ieder geval instanties met een monopoliepositie, zoals gemeenten, keuzevrijheid bieden bij betalen.

 Over schulden gesprokenVergroten weerbaarheid
De sociale kloof tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden wordt steeds groter door verdergaande digitalisering. Dit kan leiden tot financiële problemen en – in het ergste geval – tot schuldenproblematiek. Dit is deels te voorkomen door mensen weerbaarder te maken. Eenvoudig Communiceren heeft verschillende uitgaven in eenvoudige taal gemaakt om die weerbaarheid op financieel gebied te vergroten. Zo is er voor volwassenen die Nederlands leren, in samenwerking met oefenen.nl het programma Tel je geld en Geld – Hoe regel je bankzaken

Ik regel mijn geldzakenOok is het belangrijk om jongeren al zo vroeg mogelijk bewust te maken van geldzaken om schulden te vermijden. Voor jongvolwassenen biedt Eenvoudig Communiceren bijvoorbeeld: Ik regel mijn geldzaken en Ik doe mijn administratie. Hierin lezen jongeren hoe ze overzicht houden over hun geldzaken en administratie. Rekeningen betalen, sparen, plannen maken voor de toekomst, enzovoort. De boeken maken deel uit van de methode Mijn Leven; zelf denken, zelf doen en bij deze serie is ook een lespakket (tegen betaling) beschikbaar.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws