Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Een handleiding voor meeleesclubs vol tips en tricks

Iedereen leest meeZe schieten als paddenstoelen uit de grond: meeleesclubs voor laaggeletterden. ‘Meeleesclubs’ zijn leesclubs waarbij een geoefende voorlezer voorleest, en minder vaardige lezers in hun eigen exemplaar van het boek stil meelezen. Ze zijn ontstaan om laaggeletterden actiever te betrekken bij de openbare bibliotheek. Na de enthousiaste ontvangst raakten ook bibliotheken in gevangenissen geïnteresseerd. Inmiddels is de meeleesclub uitgegroeid tot een vast onderdeel bij de bestrijding van laaggeletterdheid. Tijd dus voor een handleiding voor het succesvol opzetten en leiden van meeleesclubs! Ook vrijwilligers en organisaties als Vluchtelingenwerk, taal- en buurthuizen en bedrijven voor sociale werkgelegenheid kunnen dankzij deze handleiding een meeleesclub opzetten.

Waarom een meeleesclub?
Een meeleesclub voor laaggeletterden: is dat niet zoiets als een zwemclub voor mensen die niet kunnen zwemmen? In zeker zin wel. Maar dankzij een meeleesclub krijgen laaggeletterden ook de kans te genieten van een mooi verhaal. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Velen zijn nooit voorgelezen en de meeste van hen hebben nog nooit zelfstandig een boek of verhaal uitgelezen. Een taalcursus helpt bij het leren van de taal, maar de stap tussen ‘spellend lezen’ en ‘echt’ lezen blijft groot. Meeleesclubs kunnen hier een brug slaan door leesmateriaal aan te bieden aan laaggeletterde deelnemers, dat aansluit bij hun taalniveau en interesse. Dat kan een gedicht, krantenartikel of verhaal zijn, zolang het maar niet te moeilijk is. Deelnemers vergroten hiermee hun woordenschat, algemene kennis en hun wereld. Ze leren ook andere mensen kennen en raken thuis in de bibliotheek.

Geen gewone leesclub
Een meeleesclub voor laaggeletterden is natuurlijk wat anders dan een gewone leesclub. En een NT1- of NT2-meeleesclub vergt een andere voorbereiding en een andere aanpak. In Iedereen leest mee – Handleiding voor meeleesclubs leggen Hank Gronheid en Tine de Lange, specialisten op het gebied van alfabetisering en volwassenenonderwijs, stap voor stap uit hoe je een meeleesclub opzet. Zij laten het nut zien en doen suggesties voor geschikt leesmateriaal.

CatalogusSpeciale catalogus boordevol leestips
Ter gelegenheid van de uitgave Iedereen leest mee – Handleiding voor meeleesclubs maakte Eenvoudig Communiceren een catalogus met geschikte boeken om samen te lezen. Zo zijn de makkelijkste reeksen oplopend in moeilijkheidsgraad snel te vinden. Ook is er een selectie te vinden van geschikte boeken op leesniveau A2/B1 onderverdeeld naar thema. De handleiding biedt in combinatie met deze catalogus de optimale handvatten om succesvol te starten met meeleesclubs voor laaggeletterden. Meer weten? Klik hier

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws