Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Geen dwang, maar leesplezier

Het gezinsvervangend tehuisbeginnen te lezenWij krijgen met enige regelmaat een bestelling uit de provincie Drenthe. Geplaatst door Anne. Van de week belde ze ons voor advies. Ze werkt namelijk naast haar reguliere baan bij een gezinsvervangend tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking. In dat huis wonen zes jongvolwassenen. Iedere maandag van 17.00 tot 18.00 leest Anne met de bewoners. Onze boeken! Ze lezen samen bijvoorbeeld verhalen uit de Reality Reeks, Leeslicht en BoekenBoeien.

Schrijven lerenGeen dwang, maar leesplezier
Iedere woensdagmiddag geeft Anne ook nog een-op-een begeleiding in lezen, schrijven en rekenen. ‘De bewoners zijn allemaal naar school geweest, maar daar hoefden ze niet te lezen. Ik vind dat wél belangrijk en ik probeer hen vooruit te helpen. Niet door dwang, maar door ze leesplezier te geven.’
Nu is Anne op zoek naar uitbreiding van haar makkelijk-lezenbibliotheek. Wij hebben haar advies gegeven. De boeken uit de serie Thuisfront bijvoorbeeld. En voor de beginnende lezer is er de serie De Leesstraat. Wij hebben Anne ook de catalogus toegestuurd. Dan kunnen de bewoners ook zélf kiezen wat ze lezen. En heel handig: In onze catalogus staan de boeken in volgorde van leesniveau.

BrilBril vergeten
Anne vertelde ook over een laaggeletterde die zij aan het lezen heeft gekregen. Brian, een man van 50, werkte al sinds zijn zestiende in de scheepvaart. Daar moet men jaarlijks zijn VCA vernieuwen. Hij deed dat altijd mondeling. Totdat zijn werkleider zei dat die mondelinge examens te duur waren. En toen moest de man wel opbiechten dat hij niet goed kon lezen. De werkleider gaf hem het advies snel te leren lezen.
Brian kwam bij Anne terecht. Hij vertelde haar dat hij vaak naar een verder gelegen supermarkt reed, zodat hij tegen het behulpzame personeel kon zeggen dat hij zijn bril vergeten was. In zijn eigen buurtsuper durfde hij dat niet meer.

Hoe duur was de suiker?Hoe duur was de suiker?
Anne heeft met Brian de eerste beginselen van lezen en schrijven doorgenomen. Precies zoals het in groep 3 van het PO gaat (Anne heeft jaren voor de klas gestaan). En ze heeft hem de AvI boekjes laten lezen. Toen hij bij niveau AvI 5 was, zijn ze overgestapt op de boeken van Eenvoudig Communiceren. Die las Brian met beduidend meer plezier! Hoe duur was de suiker? was zijn favoriet. Hij haalde zijn schriftelijke examen VCA in een keer en had slechts een fout! Hij is nu twee jaar verder en stuurt Anne nog steeds regelmatig een kaartje. Zo blij is hij dat hij kan lezen en schrijven.

Gezin
Ook privé zit Anne niet stil. In haar gezin met twee dochters van 3 en 5 jaar, vangt zij regelmatig twee meisjes van 11 op, die meervoudig gehandicapt zijn. ‘Beter in een gezin opgroeien dan in een instelling’, aldus Anne. ‘En of er nou twee meiden aan tafel zitten, of vier ...’ De extra zorg voor haar logeetjes koopt zij in via hun PGB.

Heeft u ook een leuk verhaal voor onze lezers? Stuur dan een mail naar info@eenvoudigcommuniceren.nl. #WvdA17

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws