Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

#ikleesthuis

Pizzamaffia#ikleesthuis: een mooie leesbevorderende actie van Stichting Lezen. Jongeren enthousiast maken voor thuis lekker lezen, boekentips uitwisselen, en leuke foto’s delen. Maar wat als er thuis geen boeken zijn, en digitaal lezen geen optie is?

Voor jongeren die niet graag lezen, maakt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren spannende boeken in makkelijke taal. Die boeken vinden via scholen en bibliotheken hun weg naar jongeren met leesvrees. Maar sinds de scholen en bibliotheken dicht zijn, verkoopt de uitgeverij nauwelijks nog leesboeken voor jongeren.

OtisBuiten de boot
Dat betekent dat onze zwakkere lezers buiten de boot vallen. Zeker als er thuis geen aandacht is voor lezen. Voor hen geen leuke verhalen, geen boekenruil met andere leerlingen, geen gezellige thuisleesmomenten. Niks. Als ze terug naar school komen, is hun woordenschat opnieuw gedaald, is hun leesvaardigheid verder afgenomen en hebben docenten er extra veel werk aan om dit recht te zetten.

Bezorgservice
Gelukkig zijn er enkele scholen die het leesleven van hun leerlingen blijven stimuleren. Zo is er een school die zijn leerlingen een leesboek toestuurt met een retourenvelop erbij. Boek uit? Terugsturen naar school en dan krijg je een nieuwe. Ook hebben sommige bibliotheken een bezorgservice en/of afhaalpunt.
Maar voor de meeste kinderen in het praktijkonderwijs, ISK en vmbo basis/kader/lwoo geldt: er wordt niet gelezen.

Nieuw!
Ondertussen blijft Eenvoudig Communiceren gewoon prachtige boeken uitgeven. Zonder overheidssubsidie, maar met een grote betrokkenheid bij onze lezers – die helaas niet onze kopers zijn. Nieuw verschenen zijn:

•    Pizzamaffia van Khalid Boulou. Deze jongerenroman is hertaald en nu toegankelijk voor jongeren die wat minder makkelijk lezen. Het verhaal is ook verfilmd.
•    Otis door Martijn Niemeijer. Een bij vlagen hilarische roman over leven in een multiculturele flat. Jongeren smullen van de verhalen van Niemeijer en daarom zijn we extra blij dat we hier een hertaling van mogen uitbrengen.
•    Getekend door Annemarie van den Brink is een oorspronkelijk geschreven verhaal voor onze jongere lezers, zo van 10 tot 13 jaar. In dezelfde serie – Het talent van …- kwam recent ook Onder water van Simone Arts uit. In elke klas zitten wel een paar wonderkinderen, deze serie vertelt over de talenten van alle anderen.

Er zijn dus genoeg mooie, makkelijke verhalen die jongeren wél willen - en kunnen! - lezen. Wie-o-wie zorgt dat ze in coronatijd ook bij de 'minder vaardige lezer' terechtkomen?

25 jaar25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar! Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.


Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws