Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

In de pers: Handleiding meeleesclubs voor gedetineerden

Meeleesclubs in de bajesEen kleine maand geleden werd Iedereen leest mee – Handleiding voor meeleesclubs overhandigd aan leesvrijwilligers in de penitentiaire inrichting Zwaag. Het Noord Hollands Dagblad schreef er een mooi artikel over. Ook de BONJO, krant over strafrecht en detentie, is enthousiast over dit initatief.

Voorlezen
De auteurs Hank Gronheid en Tine de Lange ontwikkelden een aantal jaar geleden een methode om laaggeletterden aan het lezen te krijgen. Zij ontdekten dat deze mensen zelf nooit zijn voorgelezen door hun ouders. Door voor te lezen en deelnemers zélf te laten lezen, help je ze op weg zelfstandig te leren lezen. Inmiddels is de meeleesclub uitgegroeid tot een vast onderdeel bij de bestrijding van laaggeletterdheid. In het boek staan tips om dergelijke meeleesclubs op te zetten.

Je leren verplaatsen in de ander
Handleiding meeleesclubsIn de gevangenisbibliotheek Zwaag bestaat sinds 2010 een succesvolle meeleesclub. Veertig procent van de gedetineerden is laaggeletterd of heeft veel moeite met lezen. De meeleesclub zorgt voor mooie ervaringen onder de deelnemers. Zo leren zij zich meer te verplaatsen in de ander en beter te kiezen voor wat zij willen in het leven.
Kijk hier voor meer informatie.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook 

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws