Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Interview door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden

Vlak voor Onafhankelijkheidsdag Suriname op 25 november is Eenvoudig Communiceren geïnterviewd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) over het hertaalde boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom. Het interview is uitgezonden op Radio Mart en de Surinaamse radio in Amsterdam. Directeur Ralf Beekveldt vertelt over de totstandkoming en waarom hij het toegankelijk maken van dit standaardwerk als morele plicht zag voor zijn uitgeverij, die zich richt op iedereen die moeite heeft met Nederlands lezen.

Uitgelezen boek als trofee
In het interview legt Ralf Beekveldt uit dat Eenvoudig Communiceren Nederlands enige uitgeverij is die makkelijke boeken maakt voor iedereen die moeite heeft met lezen. In een ontwikkeld land als Nederland zou je het niet verwachten, toch leest maar liefst een derde van de bevolking niet op het niveau dat je nodig hebt om in een maatschappij als de onze te kunnen functioneren. Voor deze mensen is het van belang dat ze leeskilometers maken. Hoe kun je dit beter doen dan te oefenen met boeken op aangepast (laag) leesniveau. Het zelfvertrouwen groeit, als zij erin slagen een boek helemaal uit te lezen. Het boek kan als trofee in de kast. Naast volwassenen zijn jongeren een belangrijke doelgroep voor Eenvoudig Communiceren. Het is namelijk van belang zo vroeg mogelijk te zorgen voor een ‘leesritme’ om leesproblemen later te vermijden.

Wij slaven van SurinameStandaardwerk over Nederlands koloniale geschiedenis
Het NiNsee heeft specifiek interesse in een deel van de uitgaven van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Zojuist verscheen in toegankelijke taal: Wij slaven van Suriname, het standaardwerk met betrekking tot de koloniale geschiedenis van Nederland en de erfenis van Anton de Kom die tot op de dag van vandaag voort leeft. Op de vraag waarom Eenvoudig Communiceren dit boek heeft hertaald, laat Ralf Beekveldt weten dat dit een ongelooflijk taboedoorbrekend boek was. Het is het eerste boek waarin Suriname werd beschreven door de ogen van een Surinamer zelf. Het is ook het eerste boek waarin slavernij op deze manier is beschreven. Anton de Kom is bovendien niet alleen voor Suriname belangrijk geweest, maar ook voor Nederland als verzetsstrijder. Daarom is Eenvoudig Communiceren van mening dat iedereen in Nederland deze persoon zou moeten leren kennen.

De vereenvoudiging
Het vereenvoudigen van Wij slaven van Suriname, uitgevoerd door Jet Doedel, was geen eenvoudige klus. Doorgaans hertaalt Eenvoudig Communiceren romans en dat is dit niet. Het oorspronkelijke boek verscheen in 1934 en is hevig gecensureerd. De hertaling van Eenvoudig Communiceren is gebaseerd op de editie die in de jaren ’90 verscheen onder redactie van John Jansen van Galen. De verhaalstructuur is in de uitgave van Eenvoudig Communiceren sterk vereenvoudigd, complexe zijlijnen zijn weggelaten, zodat het een meer chronologisch verhaal is geworden. Bij de toegankelijke uitgave is ook lesmateriaal gemaakt, zodat het uitstekend in de klas kan worden gebruikt. De editie is geschikt voor het het vmbo, het mbo en zelfs voor havo/vwo. Ralf Beekveldt denkt dat het boek ook interessant is voor volwassenen, eigenlijk voor iedereen die het een te zware opgave vindt om het oorspronkelijke werk te lezen. Dankzij de editie van Eenvoudig Communiceren kan iedereen kennis nemen van de inhoud van dit standaardwerk.

Meer lezen over de Afrikaanse diaspora
Verhalen van de spin AnansiEenvoudig Communiceren heeft nog meer ‘makkelijk lezen’ boeken over het thema slavernij en de Afrikaanse diaspora. Zo is er in de serie Volksverhalen, het boek over de spin Anansi met verhalen die  stiekem door slaven aan elkaar verteld werden om troost te geven en afleiding te bieden uit de narigheid van alledag.
Hoe duur was de suiker?Ook maakte Eenvoudig Communiceren een vereenvoudiging van Hoe duur was de suiker, het verfilmde verhaal over slavernij in Suriname.
Als slavin geborenIn de serie Veertien, de tijd van je leven, verscheen Als slavin geboren. In deze serie worden belangrijke momenten uit de geschiedenis naverteld, gezien door de ogen van een veertienjarige. De hoofdpersoon in Als slavin geboren is de veertienjarige dochter van een moeder die slavin is. Op deze manier probeert Eenvoudig Communiceren de doelgroep zich te laten identificeren met iemand uit die geschiedenis.
Het huis aan de Gouden BochtHet Huis aan de Gouden Bocht is ook hertaald en laat het slavernijverleden zien vanaf de andere kant. De hoofdpersoon is getrouwd met een VOC-koopman en woont, met een paar bedienden, in een prachtig huis aan de gracht.
De ontsnappingIn de grafische reeks Heftige Historie is er de uitgave met zeer weinig tekst: De ontsnapping, het verhaal van een slaaf.
Op deze manier bedient Eenvoudig Communiceren een brede range aan doelgroepen, die dankzij de vereenvoudigde edities kennis kunnen nemen van belangwekkende historische gebeurtenissen die iedereen zou moeten weten én hun leesvaardigheid kunnen trainen. Want bij de uitgaven van Eenvoudig Communiceren snijdt het mes altijd aan twee kanten.

Beluister hier het hele interview.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws