Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Ken uw klassieken (niet meer)?

Karel en ElegastVanaf komend schooljaar hoeven tweedegraads leraren Nederlands de werken van Multatuli niet meer te kennen. Deze maand werd namelijk bekend dat literatuur van vóór 1880 uit de ‘kennisbasis’ van hun opleiding is verdwenen. Dit nieuws leidde tot de nodige kritiek en discussies over het belang van kennis van onze Nederlandse literatuurgeschiedenis. Als uitgever van de unieke reeks Literatuur voor beginners, met hertaalde literaire pareltjes voor de doelgroep van zwakke lezers, hebben wij deze discussie met belangstelling gevolgd.

De klucht van de koeLezen vergroot je empathisch vermogen
Na een hbo-opleiding tot tweedegraads leraar Nederlands mag je lesgeven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo en in het beroepsonderwijs. Eén van de gevolgen van de vernieuwde kennisbasis is dat afgestudeerde tweedegraads docenten in het voortgezet onderwijs dus minder weten van literatuurgeschiedenis dan leerlingen in de bovenbouw van het vwo. Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt het een zorgelijke ontwikkeling. In NRC benadrukt hij de talloze redenen waarom de geschiedenis van de Nederlandse literatuur thuishoort op de middelbare school en al helemaal in de bagage van docenten. “Lezen leert je niet alleen ‘verstandig denken en doen’, zoals Wolff en Deken dachten, maar vergroot je taalgevoel en je empathische vermogens. Je leert andere werelden kennen, en andere manieren om onze wereld te zien. Je leert de grootste geesten uit het verleden kennen door te lezen. Dat het ook nog eens opwindend, spannend en fijn is, is nog meegenomen.”

Eline VereSerie Literatuur voor beginners
Afgelopen weekeinde pleitte letterkundige Marita Mathijsen in de Volkskrant voor het hertalen en inkorten van klassiekers uit de Nederlandse literatuur. Jongeren beleven er geen plezier meer aan en vinden romans van Couperus en Multatuli langdradig en vervelend. Dankzij hertalingen of door er een film of tv-serie van te maken kan oude literatuur overleven. Eenvoudig Communiceren is al jaren vurig pleitbezorger van het toegankelijk maken én daarmee het behoud van ons literaire erfgoed. Zij gaat nog een stapje verder met hertalen, zodat ook laaggeletterden toegang krijgen tot ons culturele erfgoed. Om die reden startte zij in 2013 al met de serie Literatuur voor beginners. Dankzij deze serie lezen vmbo-leerlingen wél Karel ende Elegast, De klucht van de koe en Eline Vere.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws