Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Laaggeletterden eerder kans op depressie

DepressieHet Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) startte deze maand de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’. In Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Uit een peiling van VWS bleek dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten, maar het vaak lastig vinden om zelf het gesprek te beginnen. Deze campagne moet daar verandering in brengen.

Ik leef gezondGeletterdheid en gezondheid
Mensen met een lagere mate van geletterdheid voelen zich vaker minder gezond en hebben eerder kans op een depressie dan mensen met een hogere mate van geletterdheid. Laaggeletterden missen namelijk vaak de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. Een betere taalvaardigheid heeft een positief effect op de psychische en fysieke gezondheid en helpt gezondheidsrisico’s te beperken.

Onder drukJongerenseries in makkelijke taal
Dat jongeren vaak erg met zichzelf in de knoop kunnen zitten, blijkt ook wel uit de verhalen in onze realistische tienerseries, de Reality Reeks en BoekenBoeien. Erover lezen en praten helpt! Boeken lezen heeft bovendien een positief effect op de woordenschat, het leesbegrip en de technische leesvaardigheid.

Eenvoudig Communiceren

Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws