Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Laaggeletterdheid komt vaker voor bij mensen met schulden

Mensen met financiële problemen blijken ook vaak moeite te hebben met lezen. Uit recent onderzoek naar leesvaardigheid onder mensen met schuldenproblematiek bleek dat maar liefst vijftig procent de ‘indicatie laaggeletterd’ kreeg, terwijl in heel Nederland 18% van de bevolking laaggeletterd is. Dit heeft grote gevolgen voor de laaggeletterden zelf en voor de samenleving als geheel. Tijd voor actie. Goed kunnen lezen is de sleutel naar volwaardige deelname aan de maatschappij.

Lezen is niet gelijk aan begrijpenOplossingen
Het onderzoeksrapport, gemaakt door Martijn Keizer (RUG) in samenwerking met Syncasso Gerechtsdeurwaarders, Kredietbank Nederland en Stichting Lezen & Schrijven, werd zaterdag 21 april jl. aan staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. “Laaggeletterdheid in combinatie met de schuldenproblematiek gaat mij aan het hart”, zei Van Ark. De initiatiefnemers zoeken de oplossingen in eerste instantie in het verbeteren van de communicatiemiddelen. Belangrijke informatie moet toegankelijker worden, zodat schulden kunnen worden tegengegaan.

Ik regel mijn geldzakenLeeskilometers maken!
De volgende stap in het project is het verzamelen van suggesties om de problemen waar men tegenaan loopt, te verhelpen. Eenvoudig Communiceren zou in dat licht willen pleiten voor het trainen van de leesvaardigheid door het maken van ‘leeskilometers’. Hoe meer je leest, hoe beter je erin wordt. Dit lukt het beste met boeken die aansluiten bij het (lage) taalniveau en de interesse van de lezer. Eenvoudig Communiceren heeft diverse toegankelijke boeken over het thema ‘schulden’.

Over schulden gesprokenLezen over schulden in eenvoudige taal
In de webshop van Eenvoudig Communiceren zijn diverse boeken te vinden over schulden, speciaal geschreven voor mensen die moeite hebben met lezen:
•    Over schulden gesproken: een bundel interviews met mensen die openhartig vertellen over hun schulden.
Klem•    Klem en Schuld: jongerenromans die lekker weg lezen en jongeren meteen bewust maken van omgaan met geld.
•    Ik regel mijn geldzaken: een informatief boek in begrijpelijke taal met bijbehorend lespakket.
•    Gewoon Zo – Hoe voorkom je schulden: boekje voor nieuwkomers, of jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen, om beter om te leren gaan met geld.
•    Kijk ook eens naar: Tel je geld op Oefenen.nl voor een oefenprogramma voor mensen die minder geld uit moeten of willen geven en mensen die overzicht/inzicht willen hebben in hun inkomsten en uitgaven.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws