Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Leesmateriaal bij het Nationaal Preventieakkoord en vitaal burgerschap

Eind november ondertekenden de VO-Raad, MBO-Raad en PO-Raad, samen met het kabinet en diverse maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven het Nationaal Preventieakkoord. Met dit akkoord willen zij een gezonder Nederland bereiken. Eén van de ambities is dat een gezonde leefstijl onderdeel moet zijn van het DNA van het onderwijs. Het akkoord sluit aan bij het al langer lopende programma De Gezonde School en de lessen Vitaal Burgerschap in het onderwijs. Scholen hebben de ruimte deze lessen grotendeels zelf in te vullen. Eenvoudig Communiceren biedt bruikbare uitgaven hiervoor, zoals Roken, waarom eigenlijk? en Ik leef gezond.

Aandacht voor gezondheidsvaardigheden voor jongeren
Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Door deze drie onderwerpen aan te pakken, kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid dit Preventieakkoord gesloten. Er staan afspraken in tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland. Voor scholen betekent dit dat zij veel aandacht zullen besteden aan gezondheidsvaardigheden voor jongeren. Vanaf 2020 zijn alle schoolterreinen rookvrij, zijn 50% van alle schoolkantines gezond en is er een evidence-based aanbod van alcoholpreventie beschikbaar. Er gebeurt al veel bij scholen die meedoen aan het programma de Gezonde School. Zij krijgen bijvoorbeeld extra ondersteuning vanuit de lokale GGD. Scholen worden ook gestimuleerd zelf in hun lokale context hier werk van te maken.

Vitaal burgerschap
Het stimuleren van een gezonde leefstijl is ook onlosmakelijk verbonden met burgerschap. Vitaal burgerschap is één van de vier dimensies en daarmee integraal onderdeel van de wettelijke burgerschapsopdracht van het mbo.
Dit zijn de vier dimensies:
-    De politiek juridische dimensie: gaat over je stem laten horen.
-    De economische dimensie: behandelt onder andere wat er van je wordt verwacht als werknemer en hoe je verstandig met geld om gaat.
-    De sociaal maatschappelijke dimensie: praten over cultuur en omgaan met verschillen.
-    Vitaal burgerschap: gaat over goed voor jezelf zorgen.
Ik leef gezondVoor alle dimensies is kritisch denkvermogen van belang. Eenvoudig Communiceren biedt handvatten bij deze lessen met een serie boeken over zelfredzaamheid, geschreven in makkelijke taal  serie: Mijn leven. Eén van de titels die naadloos past bij lessen vitaal burgerschap is: Ik leef gezond. Bij de serie is ook lesmateriaal beschikbaar.

Roken; waarom eigenlijk?Meer uitgaven over gezond leven
Eenvoudig Communiceren heeft meer geschikte boeken voor jongeren over gezond leven. Gebruik bijvoorbeeld ons werkboek Roken, waarom eigenlijk? en ga met uw school op weg naar een rookvrije generatie. In de Zatserie Thuisfront zit een makkelijk lezen over problematisch gebruik van alcohol: Zat. Het gaat over een dochter van gescheiden ouders die bij haar moeder woont, die alcoholist is. En al sinds jaar en dag staat in de kranten van Eenvoudig Communiceren de pagina Gezondheid. Met op de actualiteit aansluitende onderwerpen rondom gezondheid in begrijpelijke taal verteld.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en FacebookBekijk nieuwsarchief

Nieuws