Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Leesverschillen tussen jongens en meisjes: in april jubileumkorting op een ‘jongensboek’!

Breng me zijn hoofdEr is verschil tussen jongens en meisjes qua leesattitude. Vijftienjarige jongens hebben minder plezier in lezen dan meisjes op deze leeftijd. Ook hebben jongens vaker een achterstand in lezen ten opzichte van meisjes. Hoe kan hun leesplezier en leesvaardigheid worden verbeterd? Motiverende leesmaterialen zijn voor jongens nog sterker van belang dan voor meisjes. Daarom is april bij Eenvoudig Communiceren ‘jongensboekenmaand’. Vanwege haar 25-jarig jubileum doet Eenvoudig Communiceren elke maand een boek in de aanbieding. Deze maand is dat het fantasy-boek Breng me zijn hoofd.

Gestandaardiseerd onderwijs slecht voor leesvaardigheid jongens
Gestandaardiseerd onderwijs heeft een negatievere invloed op de leesvaardigheid van jongens dan van meisjes. Dat blijkt uit recent onderzoek (januari 2019) van de Radboud Universiteit en Ohio State University onder bijna anderhalf miljoen 15-jarigen in 37 landen. Jongens hebben in alle onderzochte landen een slechtere leesvaardigheid dan meisjes. De structuur van het onderwijssysteem is van invloed op verschillen in leesvaardigheid tussen jongens en meisjes. Hoe minder vrijheid docenten en scholen hebben om maatwerk te leveren en hun eigen onderwijs in te richten, hoe slechter vooral jongens presteren. Het is van belang om het leesonderwijs zoveel mogelijk aan te passen aan de individuele leerling. Gelukkig is in Nederland het verschil tussen jongens en meisjes relatief klein, en de vrijheid voor scholen en docenten relatief groot.

April ‘jongensboekenmaand’
Jongens vinden het moeilijker dan meisjes om zich in te zetten voor 'ongewenste' leesactiviteiten, zoals lezen op school. Ook brengen ze minder doorzettingsvermogen op voor teksten over onderwerpen die hen niet erg boeien. Motiverende leesmaterialen zijn daarom extra belangrijk voor jongens. Ze hebben andere genrevoorkeuren dan meisjes. Jongens lezen over het algemeen liever over sport, fantasy, oorlog en science fiction en meisjes hebben een voorkeur voor romantiek en vriendschap. Het maakt ook uit wie de hoofdpersoon is in het verhaal. Jongens lezen liever boeken over jongens en meisjes over meisjes. Jongens lijken te zijn gebaat bij een breed aanbod van zogeheten ‘jongensboeken’: spannende, avontuurlijke verhalen met veel actie en weinig nadruk op karakterontwikkeling. Daarom is april bij ons ‘jongensboekenmaand’: Eenvoudig Communiceren heeft diverse aantrekkelijke ‘jongensboeken’ in begrijpelijke taal.

Diverse ‘jongensboeken’ in eenvoudig Nederlands
Deze maand biedt Eenvoudig Communiceren jubileumkorting op Breng me zijn hoofd, een verhaal over een felle strijd om goud in een fantasierijk vol Orks, elfen en vreemde wezens. Het boek komt uit de Schaduwreeks, met nog meer spannende boeken over de schaduwzijde van het leven met jongeren in de hoofdrol.

Ook populair bij jongens zijn:

  • De Reality Reeks, met name de delen met jongens als hoofdpersoon, zoals Hard tegen hard.
  • De serie BoekenBoeien en Daar kun je op rekenen met volop keuze in verhalen over bijvoorbeeld liefde of sport, de ene keer door een jongen en de andere keer beleefd door een meisje.
  • De serie Veertien – De tijd van je leven, met name Een soldaat in huis en Romeinse tweeling.
  • De ‘Voetbalboeken’: Johan Cruijff; mijn verhaal en Vechtlust van Fernando Ricksen.

25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar en dat vieren wij met onze lezers. Elke maand geven wij jubileumkorting op een boek en delen wij onze tips. Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws