Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Lezen in het ISK

Van lezen word je rustig in je hoofd

In de klasWoensdag 15 oktober hebben we een kijkje mogen nemen op ISK Singelland in Drachten. Daar werkt Mirjam Eppinga, auteur van de kersverse reeks Superrr. We kwamen met een paar mensen een leesles bijwonen. Elisa Zee, de illustratrice van de reeks, was er ook bij. Zij gaf het tweede uur les in illustreren.
Een kort verslag.

Mirjam EppingaMirjam Eppinga
Vertelt wat er deze middag gaat gebeuren. De klas bestaat uit ca 15 leerlingen die tussen de 14 en de 18 jaar zijn. Ze hebben allemaal het boek al gelezen en het ligt op hun tafel. Mirjam houdt het boek Rik op zijn eerste werkdag omhoog en stelt een paar vragen. Wie is de auteur?  Wie heeft de tekeningen gemaakt? Ze schrijft het officiële woord illustratie op het bord. En wie is de uitgever? Een lastige naam, maar een paar leerlingen lezen het hardop voor. Eenvoudig Communiceren. Wat betekent dat? Praten, makkelijk praten, zegt een jongen.

Rik op zijn eerste werkdagEenvoudig Communiceren
Marianne Verhallen van EC wordt gevraagd voor de klas te komen en iets te vertellen over de uitgeverij. Ze legt uit dat een uitgeverij boeken maakt, en voegt eraan toe dat EC boeken maakt voor mensen die nog niet zo goed in het Nederlands zijn. 'En speciaal voor jullie hebben wij de serie Superrr gemaakt.' 'Zijn deze boeken dan alleen voor vluchtelingen?', vraagt een jongen? 'Nee, ze zijn voor alle jongeren in ISK klassen.'

SuperrrLeesmotivatie
Marianne vraagt aan de leerlingen wie er wel eens een boek leest. Eén jongen steekt zijn hand op. Hij leest Victor Hugo in het Frans. De rest leest nooit een boek.
'Waarom is het belangrijk om wel te lezen?', vraagt Marianne. 'Wat gebeurt er met je als je leest?'
* ‘Lezen maakt me rustig in mijn hoofd’
* ‘Als ik lees, leer ik woordjes en dan kan ik beter praten’
* ‘Ik ken Rik!’ roept een jongen
Elena en de winkeldiefMarianne legt uit wat lezen nog meer kan betekenen voor de leerlingen:
'Als je Nederlandse boeken leest, snap je meer van de mensen hier. Je snapt beter hoe ze denken. En je snapt ook beter hoe je zelf denkt, en waarom je soms boos wordt, of verdrietig, of blij.
Maar de belangrijkste reden om te gaan lezen is deze:
Lezer verdienen meer geld, hebben een betere baan én ze zijn gelukkiger dan niet-lezers.'
Dat gelooft niemand. Toch is het waar! Er is onderzoek naar gedaan, onderzoek in de hele wereld. En dan gelooft iedereen wel dat het waar is. 'En wie is er nu van plan om te gaan lezen?', vraagt Marianne: Iedereen steekt de hand op.

LOWANLOWAN
Er was ook iemand namens LOWAN aanwezig. Dat was Nettie Udo. Zij beloofde de leerlingen dat ze ervoor zou zorgen dat alle kinderen op alle ISK’s in Nederland deze boeken zouden gaan lezen! Ze gaat een stukje over de leesles en de serie Superrr schrijven voor de nieuwsbrief van LOWAN.

Elisa ZeeElisa Zee
Elisa vertelt dat ze pas net klaar is met school. Ze heeft vmbo-t gedaan, en daarna een mbo-4 opleiding: Art en Design. Ze tekent al zolang als ze zich kan herinneren. Ze is bezig een eigen bedrijfje op te richten en vindt het heel leuk om met kunst bezig te zijn. Ze tekent zo uit de losse pols een paar personen uit Rik op zijn eerste werkdag op het bord. De leerlingen zijn onder de indruk. Nog voordat ze zegt wie het is roepen ze al ‘dat is meneer Sterk, en dat is Rik, en dat is Elena’. Ze hebben overduidelijk de eerste drie boeken gelezen en ook goed naar het beeld gekeken
Het tweede lesuur geeft Elisa de leerlingen een stukje tekst, waarbij ze zelf een illustratie mogen maken. Ze legt de techniek uit (hoe teken je een hoofd, een mens?) en loopt van leerling naar leerling om te helpen en te adviseren en vooral voor te doen.

Nieuw in NederlandIn de lerarenkamer
We schuiven nog even aan bij de lunch en voeren een geanimeerd gesprek over lezen en geschikte boeken voor deze doelgroep. Dat jongens van bijna 18 het onderdeel Technisch Lezen krijgen met boekjes voor kinderen uit groep 3, 4 en 5 uit het PO is niet erg motiverend. Daarom is iedereen heel blij met de boekjes van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Ook de reeks Flitsen en Beeldboek wordt aangeraden door de docenten.

Vervolgdelen
'Wanneer komen er nieuwe delen uit in de serie Superrr?', vraagt mevrouw Udo. In januari komen er weer drie delen, en in april komen de laatste vier boeken.
Zij heeft de series Mijn klas en Woordwinst ook meegenomen ter beoordeling. Op een ISK zitten namelijk ook veel jongere leerlingen, en ook veel bijna 18-jarigen.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws