Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Lezen over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog

Elk jaar op 27 januari worden wereldwijd op ‘The Holocaust Memorial Day’ de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. In Amsterdam was er een stille tocht en een plechtigheid bij het Auschwitzmonument. Burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet, spraken over het belang van “steeds weer vertellen en door vertellen, opdat het nooit meer kan gebeuren”. Te beginnen bij jongeren, op scholen. Eenvoudig Communiceren heeft diverse toegankelijke boeken om in de lessen aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog.

Ik overleefde AuschwitzBelang van herdenken
“Onze hartekreet ‘Nooit meer Auschwitz’ zal altijd moeten blijven klinken, zolang er waar ook ter wereld mensen worden vervolgd vanwege hun ras of geloof.” Deze woorden sprak Femke Halsema zondag 27 januari bij het Auschwitzmonument om de Jodenvervolging door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day.

Lessen uit de historie
Gerdi Verbeet benadrukte in haar toespraak tijdens de herdenking in Amsterdam het belang om de strijd te blijven voeren tegen samenzweringstheorieën, scheldpartijen en antisemitisme. Om te beginnen bij jongeren, op scholen, om hen te laten zien en mee te laten voelen wat er gebeurt. De verhalen van de overlevenden van de Holocaust doven uit, want het zijn inmiddels tachtigers en negentigers en elk jaar worden het er minder. Daarom is het zo belangrijk dat we stil staan en herdenken, want anders zouden we zomaar de lessen uit de historie kunnen vergeten.

Ruim twee miljoen Britten ontkennen de Holocaust
De noodzaak van blijven herdenken wordt bevestigd door een recente peiling van de Britse Holocaust Memorial Day Trust, waaruit blijkt dat één op de twintig Britten niet gelooft dat de Holocaust heeft plaatsgevonden. Zo blijken veel mensen niet te weten dat er tussen 1933 en 1945 naar schatting 6 miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova's Getuigen en andere vervolgden zijn omgebracht door de nazi’s.

Anne Frank, haar levenSchoolboeken belangrijkste bron voor kennis over WOII
Dit geldt ook voor steeds meer jongeren in Nederland. In juni 2018 presenteerde de Hogeschool Arnhem en Nijmegen de resultaten uit haar landelijk onderzoek in het voortgezet onderwijs en mbo, waaruit bleek dat het met de basiskennis over de Tweede Wereldoorlog slecht gesteld is. Zo weet een derde van de jongeren niet wat het begrip Holocaust inhoudt. Een meerderheid van de jongeren gaf aan wel geïnteresseerd te zijn in de Tweede Wereldoorlog en herdenking van de slachtoffers belangrijk te vinden uit respect en omdat er lessen uit de oorlog geleerd kunnen worden. Schoolboeken en films zijn nog altijd de belangrijkste bronnen van kennis over de Tweede Wereldoorlog voor jongeren. Dat is de reden dat Eenvoudig Communiceren ook voor zwakke lezers uitgaven maakt over de Tweede Wereldoorlog.

Uitgaven over WOII in makkelijke taal
Eenvoudig Communiceren heeft diverse uitgaven over de Tweede Wereldoorlog. Kijk eens in onze webwinkel naar de volgende titels:
•    Anne Frank, haar leven door Marian Hoefnagel: in eenvoudige taal vertelt dit boek over het leven van Anne Frank vóór en tijdens de onderduikperiode en gedurende de helse jaren in het concentratiekamp. Het boek bevat veel ontroerende foto’s.
•    De Holocaust: dit boek is geschikt voor de beginnende lezer van alle leeftijden en gaat over Sara en haar familie die tijdens een razzia worden opgepakt.
•    Ik overleefde Auschwitz: dit is het waargebeurde en aangrijpende verhaal van de joodse Ferenc Göndör, die als zestienjarige wordt gedeporteerd naar Auschwitz.
•    Kinderjaren van Jona Oberski: hertaalde roman over Jona die twee jaar is wanneer de Duitsers Nederland binnenvallen. Samen met zijn ouders wordt hij weggevoerd naar kamp Westerbork. Vandaar wordt het gezin gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.
•    Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay: hertaalde roman over een zwart moment uit de Franse oorlogsgeschiedenis. De verfilmde roman is ook in Nederland erg goed verkocht.
•    Parnassia van Josha Zwaan: hertaalde roman over onverwerkt oorlogstrauma.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws