Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Lezen over ons slavernijverleden leidt tot meer respect

Hoe duur was de suiker?Zondag 1 juli was het precies 155 jaar geleden dat Nederland de slavernij in 1863 afschafte in Suriname en de Antillen. Op diverse plekken zijn herdenkingsfestivals en bijeenkomsten: Keti Koti, wat letterlijk ‘verbroken ketenen’ betekent. Herdenken is belangrijk. Veel Nederlanders weten maar weinig over het slavernijverleden. Kennis hiervan leidt tot meer onderling begrip en respect voor onze democratie en mensenrechten. Eenvoudig Communiceren heeft diverse boeken die het onderwerp op laagdrempelige wijze bespreekbaar maken.

Nieuwe wet burgerschapsonderwijs
Onderwijsminister Slob is bezig met een wetsvoorstel voor meer grip op het burgerschapsonderwijs. Burgerschap gaat over de manier waarop mensen deelnemen aan de maatschappij: respect voor elkaar, de democratie en de rechtstaat en voor de vrijheden die iedereen heeft. Deze gemeenschappelijke waarden zijn nodig om met allemaal verschillende mensen vreedzaam samen te leven. Kinderen leren deze waarden niet vanzelf. School speelt hierin een belangrijke rol. Onderdeel hiervan is dat we kennis hebben van ons gedeelde historische verleden, zoals dat van de slavernij. Meer hierover lezen? Kijk dan hier.


Als slavin geborenBurgemeester Aboutaleb wil excuses voor het slavernijverleden
Tienduizenden mensen hebben geleden onder de slavernij. Een zwarte bladzij uit de Nederlandse geschiedenis, die nog steeds zorgt voor oplaaiende emoties. Afgelopen weekend nog aan de vooravond van Keti Koti riep de Rotterdamse burgermeester, Aboutaleb, de Nederlandse regering op haar excuses aan te bieden aan de nabestaanden van de slavenhandel en de slavernij. Aboutaleb ziet ook een belangrijke rol voor het onderwijs om kennis over ons slavernijverleden onder jongeren te vergroten.

Lezen over slavernij

Eenvoudig Communiceren heeft diverse verhalen in begrijpelijke taal over dit thema. Dankzij deze uitgaven kunnen minder vaardige lezers over slavernij lezen en leren wat de impact hiervan vandaag de dag nog is op onze samenleving.
In Leeslicht verscheen Hoe duur is de suiker, een hertaling van het verfilmde boek van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod over de geschiedenis van haar volk.
Het boek Als slavin geboren uit de serie Veertien; de tijd van je leven, geeft een inkijkje hoe het is om 14 jaar te zijn ten tijde van de slavernij. De reeks Heftige Historie behandelt diverse grote gebeurtenissen uit de geschiedenis, waaronder die van de slavernij: De ontsnapping; het verhaal van een slaaf.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws