Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Mel Wallis de Vries op GKH in Rotterdam

Vanochtend was Mel Wallis de Vries op invitatie van Eenvoudig Communiceren te gast bij het GK Hogendorp College. Het verschijnen van haar bestseller Shock in eenvoudige taal in onze serie Leeslicht was de aanleiding. Een groep jongeren in 2-vmbo (BBL) heeft de afgelopen weken deze vereenvoudigde versie gelezen.

Er was eensMel Wallis de Vries
Net als de auteur en de organisatie van de leesbevorderingswedstrijd Er was eens waren wij razend benieuwd naar de reacties van de leerlingen. En de leerlingen wilden op hun beurt graag weten hoe Mel Wallis de Vries  het verhaal heeft bedacht.
Mel vertelde over haar schrijverschap, over haar vondsten en ideeën. Zij spoorde de jongeren aan toch vooral lezers te worden: Want wie leest, heeft altijd een andere wereld tot zijn of haar beschikking. En wat wil ze dat haar kinderen later worden? Ook schrijver? “Blijf vooral dicht bij jezelf”, adviseert Mel, “doe iets wat je leuk vindt en waar je goed in bent”.
workshop Mel Wallis de VriesMel Wallis de Vries is goed in schrijven, dat wisten we al, maar ze zou ook zo voor de klas kunnen staan, de leerlingen waren zo enthousiast en werkten zo leuk mee.

ShockShock
Shock is een superspannende thriller over de verdwijning van een meisje van 16 jaar. Toen dit boek De Jonge Jury prijs 2016 kreeg, was dat voor Eenvoudig Communiceren extra reden om het boek in makkelijke taal uit te brengen. Ook wij werden gegrepen door de spannende, bijna magisch-realistische roman van Mel Wallis de Vries.

Shock op GKHDifferentiëren
Zoals docent Anja van Raamsdonk het al zei, is het voor leerlingen in de onderbouw van vmbo BBL vaak lastig om de structuur en het taalgebruik van de romans van Mel te doorgronden. Zij pakken ze het boek wel op, maar haken voortijdig af. En hebben dus geen positieve leeservaring. De vereenvoudigde versie hebben ze wel met plezier en interesse uitgelezen.
Ook waren er, zoals in veel klassen in het vmbo, een paar leerlingen die wél het origineel hebben gelezen. Het feit dat je kunt differentiëren in de klas door een boek op twee leesniveaus aan te bieden vindt juf Anja een fantastisch middel. Een aantal leerlingen gaat nu ook het origineel te lezen.

Na afloop
De leerlingen mochten hun exemplaar van de vereenvoudigde versie van Shock allemaal houden, en lieten het boek door Mel signeren. Een fantastische ervaring voor hen! En voor ons als uitgeverij ook wel een beetje. We kregen complimentjes van Mel voor de prachtige hertaling door Jet Doedel en Mel vond de omslag van het boek echt geweldig goed. Een complimentje dus ook voor onze vormgever Jurian Wiese, wiens ontwerp ook door sommige leerlingen als de beste cover van al haar boeken werd gekozen.

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws