Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Moeite met taal? Dit zijn de feiten!

Extra aandacht voor de Week van de Alfabetisering in de eerste Start!-krant van het nieuwe schooljaar.

Van 4 t/m 10 september is het weer zover. Dan is er tijdens de Week van de Alfabetisering extra aandacht voor mooie initiatieven die zorgen dat in Nederland minder mensen moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of internetvaardigheden. In die week verschijnt ook de eerste Start!-krant van het nieuwe schooljaar, met een themabijlage over laaggeletterdheid. De bijlage is een initiatief van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven.

2,5 miljoen volwassenen in ons land hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan een boek of bijsluiter lezen. Solliciteren en geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen. Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook.

Bijlage De week van de alfabetiseringThemabijlage Week van de Alfabetisering
Dat er nog zoveel mensen zijn die niet goed kunnen meekomen in onze talige maatschappij is zorgwekkend. Naast het aanbieden van cursussen, trainingen en lessen aan laaggeletterden is daarom vooral preventie heel belangrijk. Daarover leest u meer in de themabijlage in de Start!-krant van september die helemaal in het teken van de Week van de Alfabetisering staat. U leest bijvoorbeeld een interview met een ex-laaggeletterde die vertelt over hoe zijn leven is veranderd nu hij kan lezen en schrijven. Er is een overzicht van wat er allemaal te doen is in de week. En de lezer krijgt tips voor het kiezen van boeken in eenvoudige taal. De krant wordt verspreid onder taalaanbieders (roc’s en non-formeel), Taalhuizen, bibliotheken en andere organisaties die zich inzetten voor de aanpak van laaggeletterdheid.

Start!-krantStart!-krant
De Start!-krant van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren bestaat alweer 13 jaar en is het meest gebruikte medium bij informele taallessen. In de krant lees je maandelijks de hoofdpunten van het nieuws, we behandelen een sport en een hobby, vertellen wat over bekende mensen en over kunst en cultuur en je wordt geïnformeerd over de dingen die voor jou als nieuwkomer van belang zijn. Het leesniveau van de artikelen in de krant is te vergelijken met het leesniveau van een kind in groep 5 van het primair onderwijs. Bij de krant is lesmateriaal beschikbaar dat woordbegrip en tekstbegrip oefent.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over Uitgeverij Eenvoudig Communiceren
Een onverwachte vriendschapLeesplezier
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren stimuleert al bijna een kwart eeuw zwakke lezers door hen leuke leesboeken aan te bieden. Op een voor hen geschikt taalniveau en met een voor hen interessant onderwerp. Zo willen wij leesplezier kweken. Want alleen als je plezier hebt in lezen, word je een lezer. Lezers leren makkelijk meer woorden en worden snel beter in taal. En lezen is sowieso goed voor je welbevinden. Lezers zijn gelukkiger, verdienen meer geld en hebben vaak betere banen. Ook hebben lezers een groter empathisch vermogen. En dat is weer goed voor de maatschappij.

Rechten van alle mensenLees meer!
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren doet meer dan alleen makkelijke boeken uitgeven op verschillende leesniveaus voor verschillende leeftijden. We maken ook boeken voor inburgeraars, taalleerboeken, oefenboeken en leesboeken over dingen die belangrijk zijn om te weten. Zo hebben we de serie Rechten voor iedereen uitgegeven. Zodat jong en oud, man en vrouw en gehandicapt of niet precies weet wat zijn of haar rechten zijn. In eenvoudige taal, en boordevol voorbeelden uit de praktijk.

Over de Week van de Alfabetisering
2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Om dit onder de aandacht te brengen organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 t/m 10 september de Week van de Alfabetisering. Meer informatie en de digitale versie van de Start!-krant met themabijlage vindt u begin september op www.weekvandealfabetisering.nl.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en FacebookKeurmerk Makkelijk Lezen

 

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws