Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Nederland herdenkt 400ste sterfdag Bredero

Dit jaar is het Brederojaar: 400 jaar geleden, op 23 augustus 1618, overleed de Amsterdamse toneelschrijver uit de Gouden Eeuw. Ter nagedachtenis aan zijn 400ste sterfdag vinden in 2018 diverse activiteiten plaats, zoals uitvoeringen van zijn liedjes, gedichten en toneelstukken. Ook in het onderwijs verdient Bredero aandacht. Historische teksten vertellen leerlingen over vroeger en zetten aan tot nadenken over het heden. Eenvoudig Communiceren bracht Bredero’s De klucht van de koe tot leven in een makkelijke hertaling.

De klucht van de koeBredero’s thematiek nog steeds actueel
Jongeren denken vaak dat historische teksten saai zijn, maar de maatschappelijke problematiek in Bredero’s teksten is nog steeds actueel. Zo schreef Bredero, die vier eeuwen geleden in Amsterdam woonde, over immigratie en integratie, egoïsme en gemeenschapszin. In de Gouden Eeuw bevrijdde Nederland zich van de Spanjaarden. Amsterdam stroomde vol met vreemdelingen die op de vlucht waren voor geweld. De groeiende handel zorgde voor rijkdom, maar ook voor bedrog en armoede. De nieuwe generatie Amsterdammers moet ook omgaan met migratie, discriminatie en identiteit. Door historische teksten na te vertellen, zodat ze aansluiten bij de belevingswereld van jongeren nu, zorgt Eenvoudig Communiceren ervoor dat leerlingen lezen weer leuk gaan vinden.
Bredero schreef ook over vrolijke zaken. Heel beroemd van Bredero is De klucht van de koe, een kort komisch toneelstuk. In de serie Literatuur voor beginners verscheen een hertaling in eenvoudig Nederlands.

Literatuur voor beginners
De boekenserie Literatuur voor beginners geeft leerlingen de kans kennis te maken met de klassiekers uit onze literatuurgeschiedenis, zoals Karel en Elegast, Tijl Uilenspiegel en Eline Vere. De oorspronkelijke literaire werken zijn namelijk te moeilijk voor een groot deel van de jongeren in het voorgezet onderwijs. Voor HAVO/VWO-leerlingen zijn de titels eventueel als opstap te gebruiken naar het echte werk. Gedeelde cultuurhistorische kennis draagt bij aan burgerschap en integratie. In die zin is de serie ook geschikt voor Nt2-cursisten.
Kijk hier voor meer informatie over de serie.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws