Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Kinderrechten in Nederland beschreven in makkelijke taal

Rechten van alle kinderenHet staat minder goed gesteld met de kinderrechten in Nederland. Stond Nederland internationaal gezien vorig jaar nog op de 2e plaats, nu zijn we gezakt naar de 13e. Nederlandse jongeren leren op school nog te weinig over hun eigen en andermans rechten. Daarom komt uitgeverij Eenvoudig Communiceren met het lesboek Rechten van alle kinderen. Het boek beschrijft veertig belangrijke kinderrechten uit het Verdrag Inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

Taalniveau
Rechten van alle kinderen is geschreven in makkelijke taal (niveau A2, onder 1F) en bevat veel herkenbare voorbeelden en foto’s. Daarmee is het bij uitstek geschikt voor de bovenbouw van de basisschool, het vmbo, praktijkonderwijs en mbo. Want álle jonge mensen hebben het recht om hun rechten te kennen.

Ook in Nederland
In het welvarende Nederland is er nog van alles mis met de rechten van kinderen. Zo leeft één op de negen kinderen in armoede. En worden jaarlijks bijna 120.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Maar ook voor andere jongeren is het belangrijk te weten wat hun rechten zijn. Bijvoorbeeld als ze worden gepest of gediscrimineerd. Als hun ouders gaan scheiden. Of als een volwassene zomaar de berichten wil lezen op hun telefoon.

Weinig aandacht
Toch besteden Nederlandse scholen weinig aandacht aan kinderrechten in vergelijking met andere landen. Mensenrechtenorganisaties zoals Unicef, Amnesty International en het VN-Kinderrechtencomité willen dat daar verandering in komt. Ook Platform Onderwijs 2032 vindt dat leerlingen moeten weten wat hun eigen en andermans rechten zijn. Dit is niet alleen goed voor de jongeren zelf. Het zorgt ook voor betere verhoudingen tussen de leerlingen, de leraren, ouders en buurt.

Actueel
Met het lesboek Rechten van alle kinderen kunnen docenten hun leerlingen kennis laten maken met het thema kinderrechten. Het boek bestaat uit een inleiding over het ontstaan van de kinderrechten en beschrijvingen van veertig kinderrechten. De actuele voorbeelden bieden stof voor discussie. Zo kan straks iedere jongere weten dat niemand zomaar in zijn telefoon of dagboek mag lezen. En dat vrije tijd niet alleen leuk is, maar ook een recht.

U bestelt het boek hier.

Overige informatie
A4 formaat, gebonden, harde kaft, geïllustreerd, 48 pagina's, ISBN: 978-90-8696-234-1, prijs € 18,50.

Rechten van alle mensen met een handicapSerie
Rechten van alle kinderen maakt deel uit van de serie Rechten voor Iedereen. Hierin verschijnen de boeken:
* Rechten van alle mensen
* Rechten van alle mensen met een handicap
* Rechten van alle kinderen 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws