Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Het huis aan de Gouden Bocht in Rijksmuseum

Het huis aan de Gouden Bocht Eenvoudig CommunicerenHet Rijksmuseum in Amsterdam vormt tijdens de Week van de Alfabetisering het passende decor voor de presentatie van Het huis aan de Gouden Bocht, een nieuw boek uit onze serie Leeslicht. Het boek is een knappe, spannende vertelling die een schat aan informatie geeft over onze Gouden Eeuw. Het Rijks is de mooiste plek voor de boekpresentatie omdat een poppenhuis uit het museum een belangrijke rol heeft in het boek.

Poppenhuis
Het huis aan de Gouden Bocht (Jessie Burton) speelt zich af in de 17e eeuw in Amsterdam. De jonge Nella is net getrouwd met een man die twee keer zo oud is, een VOC-koopman. Ze wonen in een prachtig huis aan een Amsterdamse gracht. Maar al snel voelt Nella zich eenzaam en ongelukkig. Als haar man Nella een duur poppenhuis cadeau geeft, vindt ze daarin de afleiding die ze zo mist. Maar als ze poppetjes voor in het huis bestelt, blijkt de maker ervan wel erg veel te weten over haar en haar leven... Centraal in dit spannende boek staat een poppenhuis, gebaseerd op het poppenhuis van Petronella Oortman dat in het Rijksmuseum te zien is.

Leeslicht
Met de verschijning van deze makkelijk-lezen-versie is Het huis aan de Gouden Bocht nu ook toegankelijk voor laaggeletterden; mensen voor wie lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is. Met Leeslicht, een reeks bekende romans hertaald in makkelijke taal, wil uitgeverij Eenvoudig Communiceren alle volwassenen de kans geven deze boeken te lezen. In Leeslicht verschenen onder meer Anne Frank, haar leven, Het Diner (Herman Koch) en Ik omhels je met duizend armen (Ronald Giphart). 

Presentatie
Tijdens de boekpresentatie van Het huis aan de Gouden Bocht op woensdag 9 september in het Rijksmuseum interviewt Marja van Bijsterveldt, voorzitter van stichting Lezen & Schrijven, directeur/uitgever Ralf Beekveldt van uitgeverij Eenvoudig Communiceren over het boek. Leeslicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen & Schrijven, in samenwerking met JT International Company Netherlands B.V.

Na het gesprek worden de eerste exemplaren van Het huis aan de Gouden Bocht overhandigd aan de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart en enkele Taalambassadeurs, ervaringsdeskundigen op het gebied van laaggeletterdheid. Tot slot is er tijd om het poppenhuis van Petronella Oortman en andere objecten uit de Gouden Eeuw te bekijken.

>> Alle boeken in de serie Leeslicht

>> Meer historische verhalen in eenvoudige taal: Literatuur voor Beginners

Rijksmuseum fotograaf John Lewis Marshall

Rijksmuseum. Foto: John Lewis Marshall

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws