Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Eenvoudig boek over kinderrechten

Rechten van alle kinderenHet is 20 juni Wereldvluchtelingendag. Een moment om extra stil te staan bij ontberingen die vluchtelingen moeten doorstaan. Maar ook bij de rechten van deze mensen; specifiek bij die van jeugdige vluchtelingen. Het lesboek Rechten van alle kinderen beschrijft veertig belangrijke kinderrechten uit het Verdrag Inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

Taalniveau
Rechten van alle kinderen is geschreven in makkelijke taal (niveau A2, onder 1F) en bevat veel herkenbare voorbeelden en foto’s. Daarmee is het bij uitstek geschikt voor de bovenbouw van de basisschool, het vmbo, praktijkonderwijs en mbo. Want álle jonge mensen hebben het recht om hun rechten te kennen.

Weinig aandacht
Nederlandse scholen besteden weinig aandacht aan kinderrechten in vergelijking met andere landen. Mensenrechtenorganisaties zoals Unicef, Amnesty International en het VN-Kinderrechtencomité willen dat daar verandering in komt. Ook Platform Onderwijs 2032 vindt dat leerlingen moeten weten wat hun eigen en andermans rechten zijn. Dit is niet alleen goed voor de jongeren zelf. Het zorgt ook voor betere verhoudingen tussen de leerlingen, de leraren, ouders en buurt.

Ook in Nederland
In ons eigen land is er nog van alles mis met de rechten van kinderen. Stond Nederland internationaal gezien in 2015 nog op de 2de plek, dit jaar zijn we gezakt naar de 13de plaats, zo werd onlangs bekend. Zo leeft één op de negen kinderen in armoede. En worden jaarlijks bijna 120.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Voor alle jongeren is het belangrijk te weten wat hun rechten zijn. Bijvoorbeeld als ze worden gepest of gediscrimineerd. Als hun ouders gaan scheiden. Of als een volwassene zomaar de berichten wil lezen op hun telefoon.

Discussie
Met het lesboek Rechten van alle kinderen kunnen docenten hun leerlingen kennis laten maken met het thema kinderrechten. Het boek bestaat uit een inleiding over het ontstaan van de kinderrechten en beschrijvingen van veertig kinderrechten. De actuele voorbeelden bieden stof voor discussie. Zo kan straks iedere jongere weten dat niemand zomaar in zijn telefoon of dagboek mag lezen. En dat vrije tijd niet alleen leuk is, maar ook een recht.

Rechten van alle mensen met een handicapSerie
Dit boek over kinderrechten maakt deel uit van de serie Rechten voor Iedereen. Hierin verschijnen de boeken:
* Rechten van alle mensen
* Rechten van alle mensen met een handicap
* Rechten van alle kinderen

Eenvoudig Communiceren
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom past uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken aan in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws