Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Onderzoek naar leesplezier bij kinderen

De Leesmonitor, een initiatief van Stichting Lezen, vertaalt wetenschappelijke onderzoeken over lezen naar een breed publiek. Zo vind je er onder meer antwoord op de vraag welke kinderen er nu eigenlijk van lezen houden. En wat blijkt? Kinderen gaan minder van lezen houden als ze ouder worden, omdat het een verplichting wordt op school. Het ‘vrij lezen’, dus kinderen zelf een boek naar keuze laten lezen op school, biedt vaak uitkomst. Eenvoudig Communiceren maakt series die ervoor zorgen dat vmbo-leerlingen weer plezier in lezen krijgen.

TransferLeesplezier daalt na de basisschool
Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de overgang van de basisschool naar de middelbare school lezen minder leuk gaan vinden. Ook in de eerste vier jaren van het vmbo loopt het leesplezier verder terug. Een reden hiervoor kan zijn dat de focus verschuift van ‘leren lezen’ (op de basisschool) naar ‘lezen om te leren’ (op de middelbare school). De teksten worden moeilijker en de kans op ‘negatieve leeservaringen’ wordt – voor met name de minder vaardige lezers – groter. Nog een reden is dat lezen in het voortgezet onderwijs vaak een verplichte activiteit wordt. Leerlingen moeten bijvoorbeeld een boekverslag schrijven of een bepaald boek lezen voor school.

Liever groenBoekenboeien.nl vergroot leesplezier op school
Met de invoering van vrij lezen is het tij vaak enigszins te keren. Kinderen kunnen dan zelf een boek uitkiezen dat ze op school gaan lezen. De serie BoekenBoeien speelt hier op in. De serie is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw van het vmbo en bevat 20 spannende verhalen, waarin schooltaalwoorden zijn verwerkt. Leerlingen lezen deze boeken makkelijk uit en vergroten zo hun leesplezier én hun woordenschat. Met Daar kun je op rekenen, het vervolg op de reeks BoekenBoeien, verbeteren leerlingen meteen hun rekenvaardigheden. In elk verhaal zijn 80 ‘rekenbegrippen’ verwerkt, waardoor leerlingen spelenderwijs kennismaken met woorden die van belang zijn bij rekenopdrachten bij bijvoorbeeld biologie, economie en wiskunde.

Geheim transportJongens- en meisjesboeken
Onderzoek toont ook aan dat er verschil is tussen jongens en meisjes qua leesattitude. Vijftienjarige jongens hebben minder plezier in lezen dan meisjes op deze leeftijd. Ze hebben ook andere genrevoorkeuren. Jongens lezen over het algemeen liever over sport, fantasy, oorlog en science fiction en meisjes hebben een voorkeur voor romantiek en vriendschap. Het maakt ook uit wie de hoofdpersoon is in het verhaal. Jongens lezen liever boeken over jongens en meisjes over meisjes. In BoekenBoeien en Daar kun je op rekenen is er volop keuze in verhalen over bijvoorbeeld liefde of sport, de ene keer door een jongen en de andere keer beleefd door een meisje. Voor elk wat wils dus.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws