Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Persbericht Cubiss: De Leescadeau actie

Cubiss logo“Een hele gave kans om met de Voedselbank te netwerken en direct bij de potentiële doelgroep zichtbaar te worden”

Na de succesvolle Donald Duckactie van vorig jaar organiseert Cubiss ook dit jaar een leesbevorderingsactie, samen met de taalhuizen en bibliotheken in Brabant en Uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Het Rosie projectSamenwerking
We willen met de actie de samenwerking tussen taalhuizen en lokale partners een boost geven. Taalhuizen hebben vaak moeite om de juiste doelgroep te bereiken. Hun partners, onder andere welzijnsorganisaties, voedselbank, buurtzorg, hebben wel contact met laaggeletterden en kunnen hen doorverwijzen. Om die samenwerking te stimuleren, sturen we de taalhuiscoördinatoren in de decembermaand met een mooie stapel gratis boeken en tijdschriften op pad.

Bibliotheek/taalhuis in het zonnetje
Bibliotheken en taalhuizen grijpen hun kans en maken gelijk ‘reclame’ maken bij de doelgroep. Zo voorzien ze elk boek of tijdschrift van een flyer van het Taalhuis of de activiteiten van de Bibliotheek. Ook wordt verteld dat een abonnement voor kinderen gratis is.

Eenvoudig Communiceren
De boeken en kranten hebben we besteld bij uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Ralf Beekveldt, directeur van Eenvoudig Communiceren: ‘Al onze boeken zijn geschikt voor mensen die moeite hebben met lezen. Zoals bekende bestsellers in een vereenvoudigde editie, en spannende thrillers.
 
KlemHet huis aan de Gouden BochtWat vindt Beekveldt van de actie?
‘Wij werken al lange tijd samen met Cubiss. Super dat we ons allebei inzetten voor minder vaardige lezers en laaggeletterden. Ik ben heel blij dat we samen, mét de bibliotheken, kunnen zorgen voor betere leesvaardigheid. Want goed kunnen lezen wordt steeds belangrijker. Als je moeite hebt met lezen, is het lastig om mee te doen in onze talige maatschappij.
We willen mensen aanzetten tot lezen. Want hoe meer je leest, hoe beter je er in wordt. Het is onze missie om met aangepaste boeken zo veel mogelijk laaggeletterden aan het lezen te krijgen, en daarmee bij te dragen aan de leesvaardigheid van Nederland. Dat we dat door deze actie samen met de bibliotheken en Cubiss kunnen doen, is heel fijn.’

Donald Duck succesvol
Vorig jaar heeft Cubiss in samenwerking met de Brabantse en Limburgse bibliotheken 2.500 Donald Duck pockets uitgedeeld bij de regionale Voedselbanken. We richtten ons destijds op gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Diverse bibliotheken zijn enthousiast aan de slag gegaan. Lees de reacties en zinvolle tips.

Ideeën van de bibliotheken voor invulling van de actie
‘Rond de kerst willen we graag boeken toevoegen aan het pakket van de Voedselbank in Valkenswaard. We hebben pas kort een DigiTaalhuis in Valkenswaard, dus dit is een hele gave kans om en met de Voedselbank te netwerken en direct bij potentiële doelgroep zichtbaar te worden.’
 
‘Dit jaar wil ik graag zelf, met collega's, met de mensen bij de voedselbank in gesprek gaan en hen persoonlijk de boeken overhandigen. Ik hoop zo meer in contact te komen met de doelgroep.
Het lijkt me een goed idee om er een goodiebag van te maken, en niet alleen een boek.‘
 
‘Bij de voedselbank worden de boekjes uitgedeeld, zowel voor de kinderen als de volwassenen. Welzijn Divers verdeelt de boekjes over de wijkpleinen waar de mensen benaderd worden door opvoedondersteunsters die de kinderen ook een boekje geven.’

Meer informatie
Lees meer over de Donald Duck uitdeelactie van vorig jaar, en over de actie van dit jaar. Of neem contact op met Yvonne van Bijnen, adviseur bij Cubiss, via 06-20 26 19 47 of y.vanbijnen@cubiss.nl.

Cubiss
Cubiss streeft ernaar dat iedereen de kans krijgt zich persoonlijk te ontwikkelen en kennis op kan doen die nodig is om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze maatschappij. We adviseren en ondersteunen organisaties, overheden en samenwerkingsinitiatieven die zich in dit kader bezighouden met lezen, leren en informeren.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws