Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Persbericht Longlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckmanprijs ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Cleopatra 

Syl van Duyn  - Op zoek naar jou

Van Goor, juli 2020

Bies van Ede – Verraad met Sinterklaas

Omniboek, september 2019

Ruth Erica – De boom met de bittere bladeren

Lemniscaat, juni 2020

Marian Hoefnagel – Cleopatra

Eenvoudig Communiceren, 2020

Ineke Kraijo – Het zwarte jaar

Kokboekencentrum, nov 2020

Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar

Leopold, maart 2020

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet

Standaard Uitgeverij, juli 2020

Bianca Mastenbroek – Tisquantum: rood hart, witte leugens

Zirakel, 2020

Jean-Claude van Rijckighem – IJzerkop

Querido, mei 2019

Rob Ruggenberg  – Offerkind

Querido, april 2020  

Na de meivakantie maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. 

Op zaterdag 18 september 2021 wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 als de Jonge Beckmanprijs 2021 in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Museumpark Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws