Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Rekentoets afgeschaft, op naar beter rekenonderwijs

Geen gezichtMaandag 4 februari jl. stemde de Tweede Kamer voor het afschaffen van de rekentoets in het voortgezet onderwijs. Dit betekent dat de landelijke toets definitief verdwijnt en dat rekenen weer onderdeel wordt van wiskunde en andere vakken. De aandacht moet gaan naar het verbeteren van het rekenonderwijs en niet naar het beoordelen van rekenvaardigheden via een aparte toets aan het eind van de schooltijd. De serie Daar kun je op rekenen! van Eenvoudig Communiceren helpt leerlingen hun rekenvaardigheden te verbeteren.

Liever groenLaag rekenniveau scholieren
De discussie over de rekentoets speelt al jaren. Eerder sloeg de Inspectie al alarm over het ver achterblijven van het reken- en leesniveau van een groeiende groep leerlingen die van de basisschool afkomt. Het bedrijfsleven, universiteiten en hogescholen klagen over het lage rekenniveau van scholieren. Maar liefst 12% van de Nederlandse jongeren van 15 jaar rekent onder het basisniveau. Het vorige kabinet voerde om die reden een landelijke rekentoets in met ca. vijftig sommen die in 1,5 uur gemaakt moeten worden. De verplichte toets kreeg ontzettend veel kritiek, telde op een gegeven moment niet meer mee en verdwijnt vanaf komend schooljaar dus helemaal.

Geheim transportRekentaalwoorden
De essentie is dat er aandacht is en blijft voor beter rekenonderwijs. Scholen in het vo krijgen de ruimte om rekenen zelf vorm te geven in het curriculum – als apart vak of onderdeel van andere vakken – en rekenen met behulp van één of meerdere eigen schoolexamens af te sluiten. Wie moeite heeft met lezen, heeft dat meestal ook met rekenen. Om die reden ontwikkelde Eenvoudig Communiceren Daar kun je op rekenen!, het vervolg op de reeks BoekenBoeien voor vmbo-leerlingen. De serie bevat spannende verhalen, waarin per boek 80 rekentaalwoorden zijn opgenomen. Zo lezen de 12/13-jarigen met plezier en krijgen ze al lezende 640 rekenbegrippen mee uit bijvoorbeeld economie, biologie en wiskunde.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws