Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Twee nieuwe titels in de A1 boekenreeks Een dag in ...

Tulio valtEen dag in ... is een boekenreeks voor volwassenen op A1 niveau. Tot nu toe bestond de reeks uit 7 titels, maar met Een dag in augustus ... Laura heeft haast en Een dag in september ... Tulio valt staat de teller nu op 9. De boeken worden geschreven door Willemijn Steutel, NT2 docent en redacteur/auteur bij onze uitgeverij. Hoe kwam zij op het idee voor deze reeks? En hoe is het om fictie te schrijven op A1-niveau?

Willemijn Steutel‘Ik wilde een overkoepelend thema waarbinnen ik de verhalen kon schrijven. En de maanden van het jaar behoren tot het vaste vocabulaire dat je leert als je naar A1 gaat. Dat gaf me het idee voor het thema van de reeks’, zegt Steutel.

‘Ik wilde hoofdpersonen van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Dus niet alleen maar vluchtelingen, maar bijvoorbeeld ook expats. Het moesten ook sterke karakters zijn. Geen zielige mensen.

Daarnaast wilde ik in elk verhaal één typisch Nederlands element en één element uit de cultuur van de hoofdpersoon. Ik weet namelijk van cursisten dat ze het leuk vinden om iets te lezen van hun eigen land.

Laura heeft haastRondom die criteria ben ik vervolgens verhalen gaan verzinnen. Sommige verhalen heb ik zelf meegemaakt, bijvoorbeeld het verhaal van een dag in augustus Laura heeft haast. In dat verhaal is Laura met haar gezin op weg naar de bruiloft van haar zus in Italië. Maar door een grote file dreigen ze bijna te laat te komen. Dat heb dus ik zelf meegemaakt.

Andere verhalen heb ik gehoord van cursisten of uit interviews. Achmed zingt een lied gaat over een jongen uit Libië met een eigen Youtube kanaal. Dat is een echt verhaal. Ik ontmoette die jongen op een ISK school. Een hele leuke, vlotte jongen die me vertelde dat hij veel fans had op internet. Die fans waren allemaal Libiërs en vonden die jongen helemaal te gek, ook omdat hij in Nederland woonde. Maar hij vertelde ook dat hij in Nederland eigenlijk helemaal niet zo veel vrienden had en best wel eenzaam was.

Het is de kunst om de verhalen heel klein te houden: korte verhalen met weinig personages. Anders wordt het veel te ingewikkeld. Op A1 niveau moet je 1500 Nederlandse woorden kennen. Dat klinkt misschien veel, maar dat valt toch nog wel vies tegen als je een verhaal moet schrijven met alleen die 1500 opties. Ik heb geprobeerd me zo veel mogelijk aan de lijst te houden. Maar soms heb ik wel doelbewust andere nuttige woorden gebruikt zodat de lezer ook een beetje aan zijn of haar woordenschat kan werken.

‘Om de verhalen te testen, heb ik aan een collega gevraagd of ze haar A1-cursisten te boekjes kon laten lezen. Ze vertelde dat de boekjes heel goed werden ontvangen, en dat er zelfs een soort ruilhandel ontstond in de klas met de boekjes. Er was ook een cursist die alle verhalen had overgeschreven in haar schrift!

Mijn collega liet haar cursisten spreekbeurten houden over de boekjes en vertelde dat dat heel goed werkte. Je kunt in de klas natuurlijk eindeloos variëren met boeken: boekverslag, presentatie, ander einde bedenken.’

Laura heeft haast en Tulio valt, de nieuwe titels van de reeks Een dag in.., zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws