Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Vast - Interview met Terry

VastIn haar nieuwe boek Vast schrijft Annie van Gansewinkel over Jim van wie de vader in de gevangenis zit.
Er zijn meer kinderen van wie vader of moeder in de gevangenis zit. Meestal houden ze dat liever geheim.
De vader van Terry zat ook ooit in de gevangenis en hij vindt het belangrijk dat kinderen over hun situatie kunnen praten.
Annie van Gansewinkel sprak daarover met Terry.

Acht jaar van Terry’s leven zat zijn vader vast

10 jaar was Terry toen zijn vader de gevangenis in ging. Toen zijn vader zijn straf had uitgezeten, was Terry 18. Acht jaar van zijn leven had hij zijn vader niet buiten de muren van de gevangenis gezien.
Zijn vader was er niet op belangrijke dagen zoals de verjaardagen van Terry, bij ouderavonden op school, bij zijn sportwedstrijden. Het knutselwerkje voor vaderdag mocht hij niet aan zijn vader geven.
Maar zijn vader was er al die jaren ook op gewone dagen niet. Als Terry thuiskwam van school of sporten. Als hij het moeilijk had.
‘Die acht jaar zijn nooit meer in te halen’, zegt Terry, die nu 23 is.

TerryGeheim
Tegen niemand vertelde Terry dat zijn vader in de gevangenis zat. ‘Mijn ouders zijn gescheiden en mijn vader woont in Sittard.’ Dat zei Terry als iemand naar zijn vader vroeg. Sittard was niet gelogen, want daar zat zijn vader in de gevangenis.
‘Als ik zeg dat mijn vader in de gevangenis zit, willen ze niets meer van mij weten.’ Daar was Terry bang voor en dus zweeg hij over zijn grote geheim.
‘Ik dacht dat mijn vader in een betonnen hok op de grond sliep. Ik had geen idee hoe een cel in de gevangenis eruit zag.’
Soms ging Terry bij zijn vader op bezoek, maar dan kwam hij alleen in de bezoekzaal.
‘We praatten alleen maar over koetjes en kalfjes. Nooit zei ik dat ik hem miste. Ik was bang om hem en mezelf verdrietig te maken.’
Na zoveel jaren zwijgen hield Terry het niet meer vol. Het was te zwaar en hij zocht hulp.
Hij vindt het heel belangrijk dat kinderen van gedetineerden goed worden opgevangen. ‘Als kind kun je er helemaal niets aan doen dat je ouder iets verkeerd heeft gedaan. Maar jij wordt ook gestraft.’

Annie van GansewinkelMuziek
Terry vond veel afleiding in muziek maken. Als hij piano speelde, vergat hij even alles. Hij is zo goed in muziek dat hij nu op het conservatorium van Enschede popmuziek studeert.
Daarnaast is Terry jongerenambassadeur voor Exodus. Dat is een organisatie die gevangenen en hun familie helpt. Vrijwilligers gaan bijvoorbeeld met de kinderen mee naar de gevangenis om hun vader of moeder te bezoeken.
Terry wil ervoor zorgen dat kinderen goede hulp krijgen. Zijn advies aan kinderen met een vader of moeder in de gevangenis: ‘Praat erover, ook op school met leraren.’
Voor kinderen van gedetineerden zijn goede vrienden extra belangrijk. Bij hen kunnen ze hun hart luchten als het moeilijk is.

Terry over Vast:
"Het boek Vast geeft een duidelijk beeld over de levensomstandigheden van een kind van een gevangene. De uitdagingen waar de hoofdrolspeler Jim voor komt te staan zijn uiterst realistisch. Ook ik herken veel dingen die Jim meemaakt in het boek omdat ik het zelf ook heb meegemaakt. Het greep mijn aandacht en ik was er zo doorheen omdat het lekker makkelijk weg las. Als lezen niet zo jouw ding is, gaat dit verandering brengen omdat je niet veel hoeft te lezen maar toch een kijkje krijgt in het leven van een kind van een gevangene!"

Hulp
Misschien wil je advies over je eigen situatie. Via facebook kun je contact leggen met Terry Akins.
Ook kun je contact opnemen met organisaties als Humanitas, Exodus of Gevangenenzorg Nederland.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en FacebookBekijk nieuwsarchief

Nieuws