Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Verkiezingsprogramma's in begrijpelijke taal

Directeur Ralf BeekveldtUitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft ook een communicatiebureau. Dat bestaat al ruim 20 jaar en heeft een grote expertise op het gebied van het hertalen van zakelijke teksten naar een lager taalniveau. Denk aan het vereenvoudigen van brochures van de gemeente, van de gezondheidszorg of bijvoorbeeld het toegankelijk maken van bijsluiters bij medicijnen. Ook is EC de uitgever van de Start!-krant, de begrijpelijkste krant van Nederland.

Start!-krantVoor het communicatiebureau werkt o.a. Jérôme Jacquot. Hij begeleidde onlangs de hertaling van het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren.
Het taalniveau van dit programma ligt op A2/B1, dus rond 1F. Het is daarmee niet kinderachtig of in Jip-en-Janneke-taal geschreven.
Ook D66, SGP,  PvdA en ChristenUnie lieten een eenvoudigere versie van hun verkiezingsprogramma schrijven.

Wat is begrijpelijke taal?
Dat de opvattingen over wat nou een begrijpelijke tekst is nogal uiteenlopen blijkt wel uit de grote verschillen tussen de programma's.
De PvdA liet het bij een samenvatting, die ook nog eens op een veel te hoog taalniveau is geschreven.
De hertaling van het verkiezingsprogramma van D66 ligt net boven B1/2F en is daarmee iets lastiger te begrijpen als het door EC hertaalde programma van de Partij voor de Dieren. 
Het programma van de ChristenUnie is het meest eenvoudig geschreven, op A2-niveau.
Het programma van de SGP is eigenlijk niet zo goed hertaald. Het gebruikte lettertype is niet echt makkelijk te lezen en de teksten zijn niet goed geschreven. Er staan zinnen in als: 'In de oorlog zijn er heel veel Joden vermoord. Dat was heel erg.' Zó vereenvoudig je de Holocaust niet.

Alle programma's in begrijpelijke taal bekijken?
Het College voor de Rechten van de mens is blij met alle programma's in eenvoudige taal. Op haar site treft u een pagina met linkjes naar die programma's aan.

Jérôme JacquotOok een verkiezingsprogramma laten vereenvoudigen?
Dat kan. Neem gerust contact op met Jérôme Jacquot.

Rechten van alle mensen
Rechten van alle mensenEC heeft veel ervaring in het schrijven van teksten in eenvoudige taal. In onze webshop vindt u veel informatieve teksten over allerlei thema's.
In het kader van de verkiezingsprogramma's (waarbij veel over de Rechten van de mens en van het kind wordt gezegd), vindt u het misschien interessant om de boeken uit onze serie Rechten voor alle mensen te bekijken.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook


Bekijk nieuwsarchief

Nieuws