Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Vluchtelingen leren Nederlands

Ren, Amina, renHet was uitgebreid in het nieuws: veel taalaanbieders en non-profit organisaties storten zich op de inburgeringsmarkt. Want vluchtelingen moeten binnen drie jaar hun inburgeringsexamen halen.
Er gaan forse bedragen om in deze nichemarkt. Een asielzoeker kan tot wel 10.000 euro lenen om de cursus te bekostigen en het examen te behalen.

Er is een keurmerk voor taalaanbieders: Kwaliteitsinstituut Blik op Werk. Dit instituut kijkt of er een onderwijsplan is en of er voldoende docenten aanwezig zijn. Maar dit blijkt geen garantie voor goede lessen. Minister Asscher wil nu meer controle op de inhoud van de taallessen.
Ad Appel waarschuwt voor te overspannen verwachtingen. Hoogopgeleide mensen kunnen waarschijnlijk binnen afzienbare tijd op A2-niveau komen. Maar laagopgeleide of analfabete nieuwkomers zullen maar moeilijk het vereiste niveau behalen in drie jaar. De meeste Nederlanders leren immers ook geen Arabisch in drie jaar.

Start!-krantVeel taalaanbieders merken dat werken met een methode alleen niet voldoende effect heeft. Zij gaan op zoek naar andere manieren om de taalleerder te helpen. Zo worden nieuwkomers aangemoedigd zo veel mogelijk praatjes te praten met Nederlanders.
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren merkt dat taalaanbieders ook bezig zijn met het versterken van de leesvaardigheid. De Start!-krant en de makkelijke boeken uit de Nt2-series Beeldboek, Flitsen, Heftige Historie en De Leesstraat worden steeds meer afgenomen.
Veel lezen helpt de taalleerder bij het vergroten van de woordenschat. En wat is er mooier dan samen te praten over een nieuwsbericht of een goed verhaal dat je net gelezen hebt?

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws