Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Een passend tekstniveau

Willen zwakke lezers hun leesvaardigheid verder ontwikkelen, dan moeten ze veel en vaak boeken lezen. Zo blijkt uit onderzoek. Maar dan is het wel belangrijk dat ze teksten bij de hand hebben op het juiste niveau. Want om een tekst te kunnen begrijpen heeft een lezer achtergrondkennis nodig en een minimale woordkennis van 95% van de woorden in een tekst. Alleen dan kunnen zwakke lezers onbekende woorden uit de context afleiden. 
 
Negatieve spiraal
Als lezers achtergrondkennis missen, minder dan 95% van de woorden kennen en daardoor een tekst niet begrijpen, verliezen ze hun leesplezier. Daardoor stagneren hun begrijpend lezen vaardigheden, hun woordenschat en algemene kennis. 

Onderzoekers vermoeden ook dat deze negatieve spiraal een verklaring is voor het verminderen van de leesontwikkeling bij kinderen rond hun negende of tiende levensjaar. Vanaf dat moment krijgen de meeste kinderen namelijk niet meer alleen aangepast leesmateriaal aangeboden op een relatief eenvoudig niveau, maar gaan ze leren uit vakgerichte boeken (waarvan het leesniveau niet noodzakelijkerwijs op hen is afgestemd).

Daarom geeft uitgeverij Eenvoudig Communiceren makkelijk lezen-boeken uit voor iedereen van 10 tot 100. De leesniveaus variëren van A1 tot B1.