Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Waarom beginnen jongeren eigenlijk nog met roken?

Hoe overtuig je jongeren ervan dat ze beter niet kunnen beginnen met roken? De prijs van een pakje sigaretten verhogen? Het aantal verkooppunten minimaliseren? De leeftijdsgrens omhoog gooien? Roken strafbaar maken voor minderjarigen?
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren kiest voor een andere weg: voorlichting door een neutrale weergave van de feiten. Immers, als jongeren er zélf achter komen hoe ze besodemieterd worden door de tabaksindustrie, vinden ze roken dan nog steeds cool?
Roken, waarom eigenlijk?
In het werkboek Roken, waarom eigenlijk? lezen jongeren dat die eerste sigaret het begin van een levenslange verslaving kan zijn, die soms pas eindigt met de dood. Interviews met jongeren die wel of juist niet roken én een interview met longarts en initiatiefnemer van de beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ Wanda de Kanter maken het plaatje compleet.

Oordeel zelf!
Het werkboek preekt niet, maar geeft de feiten. Over wat er in een sigaret zit, over de sjoemelpraktijken van de tabaksindustrie, over de geschiedenis van het roken én over de dodelijke gevolgen van roken. Dit werkboek zet aan tot discussie. Want waarom roken we eigenlijk nog?

Preventie door voorlichting  
Maar liefst twee derde van de kinderen die sigaretten uitproberen, wordt vaste roker, concludeert recent onderzoek van het University College in Londen. Daarom is het essentieel zo vroeg mogelijk te starten met voorlichting aan jongeren. In Nederland zijn door staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) inmiddels afspraken gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord, waarin naast roken en alcoholgebruik ook overgewicht als preventiepunt wordt genoemd.

Om het te kunnen begrijpen, moet je het wel kunnen lezen
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren geeft jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen een zetje in de rug door middel van publicaties in eenvoudige taal. Het fonds bestaat uit zowel  werkboeken en leesteksten als romans in eenvoudige taal. Want om het te kunnen begrijpen, moet je het wel kunnen lezen.
En dat laaggeletterden daar baat bij hebben blijkt ook uit het verhaal van taalambassadeur Dicky Gingnagel uit Amsterdam, hij slaagde er eindelijk in af te vallen omdat hij de teksten op de verpakking van zijn boodschappen nu kan lezen.

Roken, waarom eigenlijk?Roken, waarom eigenlijk?
Roken, waarom eigenlijk? is een methode voor klassikaal gebruik. Deze bestaat uit een werkboek met verwerkingsopdrachten en een digitale docentenhandleiding met discussieopdrachten. De methode kan ingezet worden in de brugklas van bijvoorbeeld het vmbo. Auteur: Willemijn Steutel. Roken, waarom eigenlijk? heeft het Keurmerk Gewone Taal.
ISBN: 978 90 8696 301 0 € 12,00 per stuk (minimale afname 15 exemplaren).

Pers
U kunt contact opnemen met Marianne Verhallen voor een recensie-exemplaar: m.verhallen@eenvoudigcommuniceren.nl of via 06 209 67 363.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook

Bekijk nieuwsarchief

Nieuws