Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

‘Wij slaven van Suriname’ hertaald in makkelijke taal

Het slavernijverleden van Nederland is actueler dan ooit. In de eerste plaats komt dat door de aanhoudende Zwarte Piet-discussie, waarbij slavernij een thema is. Dan is er 25 november, de dag dat Suriname 39 jaar onafhankelijk is. Deze Nationale Onafhankelijkheidsdag wordt nog steeds ieder jaar vol overgave gevierd. De tijd is rijp om het Nederlandse slavernijverleden op de kaart te zetten. Erover lezen en praten, in de klas en thuis, is wat Eenvoudig Communiceren betreft dé manier om historisch besef en daarmee onderling begrip te vergroten. Om die reden hebben wij het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom hertaald naar begrijpelijke taal.

Wij slaven van SurinameHet eerste geschiedenisboek over Suriname door een Surinamer
Wij slaven van Suriname verscheen in 1934 en gaat over de geschiedenis van Suriname en de opstand van de slaven. Anton de Kom, geboren in Paramaribo in 1898, schreef het boek om de Surinamers hun geschiedenis en identiteit terug te geven. De vader van Anton de Kom was slaaf geweest. In 1863 was de slavernij verboden, maar toch betekende dat niet dat iedereen gelijk was aan elkaar. Tijdens de schooltijd van Anton de Kom gingen de lessen over de geschiedenis van de blanken en hun helden als Michiel de Ruyter en Willem van Oranje. Het leek alsof er geen zwarte helden zijn. Over hen stond namelijk niets in het geschiedenisboek. Dat wilde de Kom veranderen. Daarom schreef hij het boek Wij slaven van Suriname, het eerste boek over dat onderwerp, geschreven door een Surinamer.

Kritisch burgerschap
In het Nederlandse onderwijs, onder meer in het kader van burgerschap, is het van belang aandacht te besteden aan het slavernijverleden en de gevolgen hiervan op de huidige maatschappij. Scholen en docenten hebben behoefte aan materiaal om jongeren te leren over wat de slavernij inhield, wat de rol van Nederland erin was en welke gevolgen van de slavernij in Nederland nog steeds merkbaar zijn. Dit zal bijdragen aan bewustwording en begrip onder Nederlandse kinderen en jongeren. Het boek Wij slaven in Suriname draagt daaraan bij.

Hertaling en lesbrief
Het originele boek is voor veel mensen te moeilijk om te lezen, daarom maakte Eenvoudig Communiceren er een toegankelijke editie van. Bij het boek zit bovendien een zeer uitgebreide en gevarieerde lesbrief met docentenhandleiding, gemaakt door Ida Schuurman, Neerlandica en verantwoordelijk voor de afdeling educatie bij het Muiderslot. Boek en lesbrief dragen bij aan het kritisch leren nadenken door jongeren over de beelden die op school en in de media tot hen komen over het koloniale verleden en ooit gekoloniseerde landen. Kennis hiervan helpt hen begrijpen waarom hun klas, wijk, stad en het land waarin ze wonen zo is samengesteld als dat nu is. Het biedt houvast en draagt bij aan de vorming van hun identiteit, historisch besef en kritisch burgerschap.

Wij slaven van Suriname achterplatWie was Anton de Kom
Anton de Kom leefde van 1898 tot 1945. Zijn vader was als slaaf geboren. De naam De Kom is een omkering van de naam van de slaveneigenaar, die Mok heette. Naast Wij slaven van Suriname schreef de Kom gedichten en artikelen, vaak over het onrecht van de slavernij in Suriname. Hij woonde en werkte in Suriname, Haïti en Nederland. In de Tweede Wereldoorlog ging de Kom in het verzet. Hij werd gearresteerd en naar een kamp in Duitsland gebracht. Daar stierf hij, waarschijnlijk op 29 april 1945, vlak voor de bevrijding van het kamp. De Surinaamse activist, schrijver en verzetsstrijder kreeg in 2006 een monument in Amsterdam-Zuidoost.

Eenvoudig Communiceren

Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

 

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws