Bel ons: 0031 20 520 60 70

Skip to Main Content »

You're currently on:

Zo krijg je mbo’ers wel aan het lezen!

Studenten van de Opleiding Entree-NT2 van het Alfa-college geven hun mening tijdens de presentatie van de nieuwe Kompasreeks van uitgeverij Eenvoudig Communiceren bij boekhandel Riemer in Groningen.

OnverwachtHet was druk op woensdag 12 april bij boekhandel Riemer. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren gaf samen met stichting Lees-Goed en boekhandel Riemer de aftrap voor een nieuwe serie boeken, speciaal geschreven voor jongeren van de Entree-opleiding van het mbo.

Marian Hoefnagel signeertDe vijftien aanwezige Nt2-studenten hadden onder begeleiding van docent Machteld Wouda het eerste deel uit deze serie gelezen. De titel van het boek is Onverwacht; zwanger van de buurman.  Het boek gaat over een onbedoelde zwangerschap en over keuzes die gemaakt moeten worden.
De schrijfster,  Marian Hoefnagel, was ook aanwezig. Zij signeerde het boek en ging met de studenten op de foto.
Jan-Anne van der WelSinger-songwriter Jan-Anne van der Wel zong twee nummers die gingen over keuzes maken en hoe moeilijk dat soms is.

Mbo-studenten geven hun mening
Een van de studenten vertelt: “Ik zat te lezen in de trein. Op een gegeven moment riep ik: ’Wat?’ Ik was zo geschokt door wat ik las. De mensen om me heen vroegen of het wel goed met mij ging….
Het boek is heel goed, je leert na te denken. Je moet een mening hebben”
Een ander: “Een man kan niet zeggen: dat is jouw probleem. Hij moet voor het kind kiezen. Het zal wel moeilijk zijn, want hij had misschien andere plannen, maar het moet. Het is ook zijn kind.”
Weer een ander: “Het boek gaat over een meisje dat onbedoeld zwanger raakt. Is de baby welkom? Wil de vader ook voor het kind zorgen? In mijn cultuur zou de moeder geen hulp krijgen van de familie. In dit boek gaan haar ouders en de ouders van de vader meehelpen om voor het kindje te zorgen. Ik vind dat heel mooi.”

Nt2
De groep Nt2-studenten - vaak pas heel kort in Nederland! - wordt op het Alfa college voorbereid op een korte beroepsopleiding. Daarnaast krijgen zij tijdens hun opleiding de kans in aanraking te komen met verhalen en boeken en de Nederlandse cultuur. Hierdoor wordt de kans groter dat zij makkelijk integreren in de Nederlandse samenleving.

Belangrijk
In het mbo loert voor een groot aantal studenten het gevaar dat ze de nieuwe generatie laaggeletterden worden. Immers, wie niet leert hoe geweldig het lezen van fictie is, leest vaak na zijn schooltijd niet of nauwelijks meer. En wie zijn taal niet onderhoudt valt terug in taalvaardigheid. En die terugval betekent voor veel mbo-jongeren net het verschil tussen wel of niet meekomen in de maatschappij.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook
Bekijk nieuwsarchief

Nieuws