De herfst nadert en the continuing story van corona - dat we in zomermaanden een beetje konden parkeren - lijkt op te leven. De Europese kaart kleurt in toenemende mate rood. De grenzen gaan weer dicht. De maatregelen in het dagelijkse leven worden weer strenger.

Hoe snel is het gegaan? En wat is het weer wennen om te maken te hebben met beperking van vrijheden (beweging, vrije tijd). Eigenlijk zijn we het in het westen de laatste decennia ontwend dat er iets collectief tegenzit. De welvaart is vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw crescendo gestegen, de meeste Europese burgers leiden een relatief zorgeloos bestaan, en het gemak waarmee we ons leven kunnen leiden, wordt systematisch vergroot.

Des te groter is deze domper van een nieuwe longziekte waar we voorlopig geen antwoord op hebben. Het virus gooit danig roet in het eten (niet alleen het eten van vandaag, maar ook van dat morgen), stremt alle verwachtingen, eist alle aandacht op en duwt al het overige naar de achtergrond. Wat ons nog geen half jaar geleden zo bezighield, heeft even weinig betekenis meer. Alle thema’s raken op de achtergrond. We houden ons hart vast, en daaraan hebben we onze handen vol.

Traditioneel is in de tweede week van September de week van Lezen en Schrijven (voorheen de Week van de Alfabetisering). Een belangrijke thema dat dit jaar echter weinigen zal bereiken. Jammer, want het blijft zo actueel, in zijn tweeledigheid: de ‘traditionele’ alfabetisering die in sommige ontwikkelingslanden overheerst; de basisalfabetisering die nodig is als er geen onderwijs voorhanden is, als mensen helemaal niet kunnen lezen of schrijven. En daarnaast de ‘nieuwe’, Westerse vorm, alfabetisering 2.0. De alfabetisering die niet zozeer een totaal gebrek aan vaardigheden als probleem heeft, maar meer een tekort aan voldoende vaardigheden. Waar mensen wel wat kunnen, maar gewoonweg niet voldoende opgewassen zijn tegen de voortschrijdende eisen van de nieuwe (digitale) werkelijkheid.

Naar die aandacht kunnen we - oneerbiedig gezegd - de komende week fluiten. Daarom hebben wij van Eenvoudig Communiceren, bij ontstentenis aan grote evenementen rondom het thema, besloten om zelf het thema toch een beetje hoog te houden. Niet met grootse gebaren, maar met kleine vlogs en filmpjes. Om te laten zien dat het thema misschien even op de achtergrond is, maar onverminderd belangrijk.

We laten vanaf 7 september elke dag iemand aan het woord die met alfabetisering te maken heeft, met lezen en schrijven. Volg ons op social media!

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook