Tijdloze klassiekers voor in de klas

Middeleeuwse literatuur, saai? Welnee! Veel middeleeuwse verhalen zijn juist spannend. En ze leren je meteen wat over de geschiedenis. Want wat was de denkwijze van mensen in de middeleeuwen? En wat vonden zij belangrijk?

De website Literatuurgeschiedenis.org bracht onlangs haar jaarverslag over 2023 uit. Met in de top 5 populairste pagina’s onder andere de verhalen Reinaart de Vos en Karel en de Elegast. Deze boeken hebben wij ook hertaald in eenvoudig Nederlands!

Ze zijn onderdeel van onze serie ‘Literatuur voor beginners’, een serie met literaire Nederlandse klassiekers die hertaald zijn naar eenvoudig en modern Nederlands, speciaal gericht op minder vaardige lezers tussen 12 en 18 jaar. De boeken zijn geschreven op leesniveau A2.

Karel en Elegast

De middeleeuwse saga Karel en Elegast komt uit circa 1250, maar zorgt er nog steeds voor dat je op het puntje van je stoel zit! Het boek begint met een droom van koning Karel de Grote. In zijn droom krijgt hij een opdracht van God: Karel moet gaan stelen. Zo niet? Dan sterft hij. Koning Karel heeft in het verleden dieven hard gestraft en wil eigenlijk geen diefstal begaan. Maar om zijn leven te behouden, vertrekt hij toch naar het bos om wat te stelen. In het bos ontmoet hij de ridder Elegast, die besluit om Karel te helpen met zijn missie.

De ridderroman ‘Karel en Elegast’ neemt je mee op avontuur. En leert je inleven in de levens van mensen die een andere achtergrond hebben dan jij. Zo beseft Karel dat veel dieven stelen uit armoede en het vaak zwaarder hebben dan hij had verwacht. Op die manier komt hij tot andere inzichten.

Op de website van Literatuurgeschiedenis.org vind je ook een leuke video bij het verhaal!

Reinaart de vos

Het boek Reinaart de vos stelt maatschappelijke problemen op een humoristische manier aan de kaak. De hoofdpersonages in het boek zijn dieren. Zij willen niets meer weten van de sluwe vos Reinaart: hij zou stelen, verkrachten en moorden. De leeuwenkoning besluit daarom om de vos voor het hof te dagen. Maar lukt het de dieren om de vos te vangen?

Reinaart de vos is een grappig verhaal dat kritisch naar de samenleving kijkt en nog steeds veel mensen aanspreekt. Een tijdloze klassieker over hebzucht, gierigheid en goedgelovigheid.

 

In de klas

Deze spannende, grappige verhalen zijn echte aanraders voor in de klas! Bijvoorbeeld op het vmbo of entreeklassen van het mbo. Want leerlingen kunnen belangrijke lessen trekken uit de boeken. Bijvoorbeeld dat je anderen niet te snel moet veroordelen. Omdat de boeken herschreven zijn in eenvoudig en modern Nederlands, spreken ze ook jongeren aan die misschien niet zo houden van lezen. Zo zijn middeleeuwse boeken nog steeds relevant!

De boeken Karel en Elegast en Reinaart de Vos en andere boeken uit de serie  ‘Literatuur voor beginners’ vind je op onze website. Bij de boeken is ook lesmateriaal ontwikkeld. Hiermee kun je de boeken behandelen in de klas. Leerlingen worden aangezet om begrijpend te lezen en dieper na te denken over het thema van de tekst. Want wat weten ze al over de Middeleeuwen? En wat vinden ze van stelen?

Wij bieden ook een klassenset met alle boeken uit de serie ‘Literatuur voor beginners’. Zo leren leerlingen het verleden nóg beter kennen.