Leren in de ISK

Anderstalige jongeren worden in de schakelklassen ondergedompeld in de Nederlandse taal en cultuur. Een aantal van de boeken van Eenvoudig Communiceren kunnen hier goed bij gebruikt worden. Het leesniveau ligt vanaf A2 tot maximaal B1. De vormgeving is aantrekkelijk en de boeken zijn zowel klassikaal als individueel te gebruiken.
Hoe kijken nieuwkomers tegen Nederland aan? Wat vinden zij vreemd en wat vinden zij leuk? Wat is voor hen typisch Nederlands? Daar geven deze drie boeken een beeld van. Herkenbaar voor jongeren en volwassenen die nog niet zo lang in Nederland zijn, en natuurlijk makkelijk te lezen!
Lezen over allerlei leuke weetjes, dat kan een manier zijn om zwakkere lezers tot lezen te verleiden. In de serie Top 15 komen verschillende thema’s aan bod, op een toegankelijke manier beschreven. Zo is er een boek over verschillende sporten, over musea, over natuurverschijnselen, maar ook over dieren. Naast zelfstandig lezen, kunnen er ook opdrachten gemaakt worden in het boek. En dat maakt deze serie boeken over boeiende onderwerpen tevens tot les- en leerboeken. Zo is Boeiende natuurverschijnselen goed in te zetten bij de lessen Techniek. En past Spannende sporten mooi in de lessen Vrije tijd. Bijzondere musea is weer heel geschikt om bij lessen Cultuur in te zetten, of bij ‘Over Nederland’. Het boek Wonderlijke dieren past prima bij de lessen Natuur.
Serie boeken over het krijgen en behouden van een baan.
De Start!-krant is een krant voor mensen die moeite hebben met (Nederlands) lezen. Tot de lezers behoren onder meer inburgeraars, mensen die al langer in Nederland zijn maar de taal nog niet geheel onder de knie hebben, mensen die NT1- of NT2-onderwijs volgen, ouderen in verzorgingshuizen en dyslectici. Ook jongeren die op een ISK-school zitten hebben veel baat bij het werken met de krant.

Superrr Taalboek is een serie werkboeken speciaal voor leerlingen in de ISK/OKAN. De werkboeken bestaan uit makkelijke verhalen over bijvoorbeeld vriendschap, liefde, en bijbaantjes. Er staan ook verwerkingsopdrachten in de boeken. Deze bestaan uit drie niveaus. Zo kunnen leerlingen beginnen met de makkelijke opdrachten, om later verder te gaan met de moeilijkere opdrachten. Aan de hand van de oefeningen kunnen leerlingen nieuwe woorden leren.

De verhalen zijn geschreven door ISK-docent Mirjam Eppinga en de opdrachten zijn gemaakt door Ida Schuurman. Het leesniveau van de werkboeken ligt rond taalniveau A1 en de boeken zijn geschikt voor jongeren tussen 12-18 jaar die pas net begonnen zijn met Nederlands leren.