Leren in het vmbo

Leuke aansprekende leesteksten vinden, het hoeft niet moeilijk te zijn! Eenvoudig Communiceren schrijft begrijpelijke en actuele teksten die prima in te zetten zijn in de onderbouw van het vmbo. Deze teksten zijn verkrijgbaar in boeken die op thema zijn gemaakt, maar je kunt de teksten ook uit de Start!-krant halen. Zit je in de brugklas van het vmbo en wil je werken aan je woordenschatvergroting? En wil je de woorden die gebruikt worden bij zaakvakken (geschiedenis etc) aanpakken? Dan kun je uit de voeten met de boekjes uit de series BoekenBoeien.nl en Daar kun je op rekenen! Deze boekenreeksen, met in totaal 28 spannende en aantrekkelijke tienerboeken bevatten in elk deel ca 80 schooltaalwoorden vmbo. Wil je een goed leesbeleid opzetten op je school? Ga dan aan de slag in de brugklas met het werkboek Lezen. En als jij je steentje wil bijdragen aan een rookvrije generatie, kijk dan eens naar het werkboek Roken!
Aansluitend op de succesvolle serie BoekenBoeien.nl bieden wij de reeks: Daar kun je op rekenen! In deze serie zijn 640 ‘rekentaalwoorden’ verwerkt. Tijdens het lezen van de meeslepende verhalen komen leerlingen op een laagdrempelige manier in aanraking met rekenbegrippen. Doordat de woorden onderdeel uitmaken van een spannend verhaal, krijgen leerlingen ongemerkt de betekenis mee van de rekentaalwoorden. Het leesniveau is A2/B1. Voor jongeren vanaf 12 jaar.
Lezen over allerlei leuke weetjes, dat kan een manier zijn om zwakkere lezers tot lezen te verleiden. In de serie Top 15 komen verschillende thema’s aan bod, op een toegankelijke manier beschreven. Zo is er een boek over verschillende sporten, over musea, over natuurverschijnselen, maar ook over dieren. Naast zelfstandig lezen, kunnen er ook opdrachten gemaakt worden in het boek. En dat maakt deze serie boeken over boeiende onderwerpen tevens tot les- en leerboeken. Zo is Boeiende natuurverschijnselen goed in te zetten bij de lessen Techniek. En past Spannende sporten mooi in de lessen Vrije tijd. Bijzondere musea is weer heel geschikt om bij lessen Cultuur in te zetten, of bij ‘Over Nederland’. Het boek Wonderlijke dieren past prima bij de lessen Natuur.
Lezen met plezier, lezen in je vrije tijd, dat willen we bereiken voor iedereen. Soms heb je voor begrijpend lezen wat meer bagage nodig. Want hoe weet je wat een thema is? En hoe bepaal je wat voor genre je leuk vindt als je die begrippen niet kent? Misschien heeft u als docent of begeleider iets aan deze boeken. Maar probeer er geen leeslessen van te maken, dat werkt niet bevorderlijk voor het leesplezier!